Monday, 25 June 2018

MENU EAT CLEAN


Assalamualaikum



Haritu husben saya pesan hari Isnin ni nak saya masakkan menu Eat Clean... dia pun dah jemu makanan yang berminyak mula dari malam Raya haritu...dalam seminggu raya ni cepat aje berat dah naik... saya pulak sejak makan menu Eat Clean ni dah tak berapa suka makan makanan yang terlampau berminyak... rasa bersalah kat badan..he he...kalau ada pun saya makan sikit aje....setakat nak rasa... 



Apa itu Eat Clean diet... eat clean diet ni kita masak makanan yang takde minyak, takde bahan perasa, bukan makanan yang diproses dan takde gula.. minyak zaitun cuma sesudu untuk setiap masakan... beras pun sebaiknya beras perang... kat rumah saya memang takde dah beras putih... 1 keluarga kena makan beras perang... senang ibu sekali masak untuk semua...

Saya paling suka dada ayam bakar rempah Cajun... kalau gaul ayam tu dengan black pepper dan sikiiiiit je garam bukit pun sedap juga... kalau bakar dada ayam ni saya tak guna minyak langsung... lepas gaul-gaul terus masak atas kuali non stick dan tutup... sayur ni tadi saya guna sesudu minyak zaitun untuk tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi... pastu letak serbuk lada hitam... semua jenis sos tak boleh... ajinomoto lagi la tak digalakkan langsung dalam eat clean diet ni...

Saya sejak amalkan diet eat clean ni, berat badan turun hampir 7kg... sekali dengan exercise waktu petang atau malam... pastu kena banyak minum air kosong... haritu dah elok dah turun...seluar baju semua dah longgar... tapi bila start buat cookies dan terpaksa rasa cookies tu berulang kali untuk dapatkan hasil yang terbaik, makanya berat badan pun naik la semula..hu hu... jadinya sekarang ni kena la mula semula menu eat clean... kalau boleh nak kuncup lagi sikit..hikhik... yang penting nak sihat, takde sakit-sakit lutut, takde mengah-mengah... rasa fit aje badan ni... maklum la bila dah umur 40 an ni semuanya sakit-sakit...jadinya mari la sama-sama amalkan gaya hidup sihat... gituuuu...



Gambar semalam kat kenduri kahwin anak saudara di Alor Gajah, Melaka :)




Wassalam