Tuesday, 26 January 2016

KELAS KEK SHAH ALAM




Assalamualaikum


Entri terakhir untuk harini... Alhamdulillah Kelas Kek hari Sabtu lepas berjalan dengan lancar... leganya rasa... untuk makluman semua, Kelas Kek saya dah penuh sampai bulan 3... untuk bulan 4 belum ada jadual lagi sebab rasa macam awal sangat nak bagi jadual tarikh kelas untuk bulan 4... tapi boleh dikatakan setiap hari whatsapp masuk bertanyakan Kelas Kek saya yang sempoi ni...he he... serba salah pulak saya dibuatnya...



Dimulakan entri ni dengan gambar Kek Red Velvet yang dihiasi dengan Mini Macarons... Mini Macarons ni saya beli aje... nak buat sendiri belum datang seru lagi..hikhik.. asalnya saya dah terbayangkan nak buat deko lain untuk kek red velvet ni.. tapi student dah terpicit lebih warna pink... jadinya agak terang la sikit krim warna pink ni... terpaksa la ubah deko untuk sesuaikan dengan cream cheese frosting bentuk bunga ni... bila dah siap deko, eh nampak cantik la pulak...heheh...



Kek Coklat Moist dengan krim coklat... kalau pandai buat kek coklat moist yang ni pun dah cukup untuk ambik oder... saya sendiri kalau customer oder, memang suka oder kek coklat moist ni aje..



Kek Pandan Gula Melaka yang pada saya tak susah nak buatnya sebab saya pilih resepi yang mudah dan senang saya nak ingat... cuma nak buat Swiss Meringue Buttercream ni kena yakin dan berani kalau nak buat... bila dah banyak kali buat, kiranya saya dah faham sifat Swiss Meringue Buttercream ni...he he... 




Kek Pandan Gula Melaka bahagian dalam...2 layer..




Black and White Russian Cake yang sepenuhnya dilepa oleh student... saya hanya tunjuk cara untuk curahkan coklat ganache... saya memang suka kalau student buat praktikal... semua student kena cuba buat semua benda... beranikan diri...



Kak Fariha...exstudent kelas kuih melayu saya dulu...



Azie... exstudent kelas roti... makin kencang bisnes roti Azie sekarang ni walau part time aje sebab Azie masih bekerja... kitorang dah lama kenal sebab sama-sama kerja BBMB/CIMB dan pernah satu kursus tahun 90an dulu... tiba-tiba boleh pulak Azie ni jadi student saya..he he..


Sarina sorang je student baru...asalnya daftar dengan kawan satu ofisnya 4 org... saat akhir yang lagi 3 tu tak dapat datang... saya pun offer la tempat kosong pada yang lain... 


Kak Ros dengan muka tekun dan serius paipkan krim untuk kek BWR ni.. he he..




Nak paipkan coklat ganache ni kena tunggu betul-betul likat baru senang nak paipkan... nak tunggu likat kejap aje...ada caranya..



Victoria Sandwich Cupcake... setiap student kena deko sendiri 3 biji cupcake... kalau dah deko guna Swiss Meringue Buttercream ni takleh nak patah balik...syukur la diorang semua deko cantik mengikut piawaian cikgu...he he he..


Raihana yang juga exstudent kelas roti saya... pun bisnes roti makin kencang... pernah Ana ambik oder siapkan 500 biji Roti Jem Doorgift uli tangan sampai 10kg... memang Ana sado..caiyok la Ana...




Setiap student kena mencuba untuk paipkan krim bentuk carrot untuk Walnut Carrot Cake... takde yg terkecuali..




Syuhadah exstudent Kelas Roti Personal.... dalam kelas haritu Syuhadah berjaya melepa sebiji kek... lepas ni boleh dah ambik oder ye Syuhadah...


Walnut CarrotCake dengan hiasan huruf fondan daripada student..




Kek-kek selepas dipotong dan dibahagikan untuk student bawak balik..





Bawak balik cupcake sorang 3 biji aje..jadi la tu..he he..



Kek Pandan Gula Melaka Slice Cake bawak balik sorang 3 potong... Mazura ni pun exstudent kelas roti jugak...




TQQQ pada semua yang datang.... 8 orang semuanya... balik rumah kena rajin praktis ye semua... tak faham atau ada kemusykilan, jangan segan-segan untuk bertanya... cikgu sentiasa ada untuk membantu...eh cewahhhh...


Jumpa lagi :)



Wassalam