Thursday, 1 October 2015

CARA BUAT ROTI MINI PIZZA




Assalamualaikum


2, 3 harini saya hampir terlupa yang saya ada blog...he he... selain sibuk menjawab whatsapp yang bertanyakan kelas-kelas saya, sempat juga saya reply whatsapp soalan dan kemusykilan dari exstudent... samada yang lama atau yang baru, semua saya akan jawab satu persatu...cepat atau lambat, inshaaAllah saya tetap akan jawab.. semalam dan harini saya banyak buat eksperimen buat roti tu roti ni... saja nak cuba paten-paten baru...

Oleh kerana semua jenis dan paten roti saya dah lebih 20 jenis, makanya harini saya dan Muni gigih siapkan sebahagian gambar step by step roti yang ada... tak sampai hati pulak bila ada ada exstudent yang cakap diorang dah lupa... ye la kan banyak sangat yang nak diingat... mana mungkin nak ingat semua dalam satu hari... doakan lah cikgu korang ni rajin yek... inshaaAllah siap semua tutorial step by step jenis-jenis roti dalam masa terdekat ni...

Jadinya malam ni saya belanja step by step buat Roti Mini Pizza cara saya... lain cikgu lain caranya ye dok... kalau nak ikut, ye silakan... kalau taknak ikut pun takpe... tengok-tengok aje..he he...



Resepi doh roti uli tangan boleh tengok kat SINI ye..


Doh 50gram... Gelek bagi bulat... nak masukkan dalam cup pun boleh, nak letak terus atas dulang pembakar pun boleh (kalau nak letak terus atas dulang pembakar, dulang tu kena sapu margerin atau shortening dulu)... Biar doh kembang.. lepas doh dah naik kembang, boleh sapu eggwash, susun dan tekan sikit sosej slice, paipkan sos dan mayonis, boleh tabur cheddar cheese kalau suka atau kalau nak letak mix vege pun boleh... .Bakar selama 10 - 15 minit atau hingga perang pada suhu 180 darjah celcius atau ikut kesesuaian oven masing2  (copy paste dari FB je... punya la pemaleh nak taip balik..hikhik..)


Selamat Mencuba :)



Wassalam