Thursday, 27 August 2015

HOMEMADE PIZZA PEPPERONI




Assalamualaikum


Lambat pulak update blog untuk harini... penat jugak ke sana ke sini siang tadi... dari semalam sebenarnya saya sibuk buat persiapan untuk Kelas Roti Group untuk hari sabtu ni... sekali pulak beli barang untuk siapkan tempahan esok dan lusa... balik rumah tengok kain baju tak berlipat rasa rimas pulak... pastu taktau yang mana satu dulu nak buat... lipat kain ke... jawab whatsapp ke.. bakar kek dulu ke... adoiiii pening sekejap... tarik nafas panjang...lepas...fuhhhh... ok baru boleh berfikir dengan tenang..he he.. mula-mula lipat kain dulu... pastu baru jawab whatsapp... last baru bakar kek... alhamdulillah selesai semuanya...


Malam ni saja nak cerita pizza pepperoni yang saya buat hari Ahad lepas... lama dah cari pepperoni ni kat pasaraya... susah sangat nak jumpa... tiba-tiba haritu owner kedai Whisk Seksyen 20 tu tanya saya, "kak Zalina taknak cuba ke pepperoni kita? Saya tanya, eh ada jual ke pepperoni kat sini? Ada maaaaaa... Saya pun pegi ambik dan tengok pepperoni dalam freezer kedai Whisk tu... saya tanya, HALAL ke ni... Kak Zalina tak nampak ke itu besar tanda Halal Jakim... heheheh.. mata kak zalina ni dah rabun la...memang ada tanda Halal kat pek pepperoni ni... pucuk dicita ulam mendatang, memang dicari-cari... harus rembat 1 pek.. 



Masa tengah buat pizza pepperoni ni husben tanya taknak letak capsicum ke.. saya jawab takyah.. pizza pepperoni mana ada letak capsicum... eh ye ke... saya main belasah aje jawab...he he... tak ke halnya malas nak letak apa-apa selain pepperoni aje...



Bila dah bakar, ooooo mak aiiii memang sedap sangat... saya makan sekeping aje... bagi chance kat anak-anak dan husben makan puas-puas...  korang boleh cuba buat pizza pepperoni pulak ye... kompom buat harini esok anak-anak mintak lagi...he he he...




Doh yang sama saya buat bread stick pulak... abanglong yang nak sangat saya buatkan bread stick ni sebab dia beria nak masak chicken mushroom soup tu... nak suruh roti ni keras tapi hasilnya tetap lembut jugak... almaklum la orang yang membuatnya ni lemah lembut sangat kannnn... ha ha ha muntohhhhh...


Okbye... jumpa lagi esok inshaaAllah :)


Wassalam