Wednesday, 29 July 2015

MAKARONI BAKAR DAN CHEESE



Assalamualaikum


Dah siap lipat kain dan kemas dapur, baru la boleh update blog... kalau bertangguh buat kerja-kerja tu nanti makin bertimbun... siang tadi bersilat kat dapur siapkan tempahan...sambil-sambil jawab whatsapp bertanyakan Kelas Roti, Kelas Kek, Kelas Cream Puff dan lain-lain... ada juga whatsapp nak oder macam-macam... tapi untuk makluman, dari esok sampai Ahad depan saya dah tak boleh terima oder apa-apa... setiap hari ada agenda... takut nak terima oder lagi...takut tak sempat siap...maafkan saya...



Cerita semalam saya masak Makaroni Goreng... dah malam masih banyak lagi lebih... teringat pulak ada Mozarella Cheese dalam freezer... pastu saya tanya abanglong,"Nak tak ibu buatkan Makaroni Bakar letak Cheese?" Suka sangat la abanglong bila ada makanan yang ada cheese ni...memang feveret abanglong... 



Pulak tu saya baru beli bekas aluminium saiz comel ni kat Bagus... emmmmm memang cantik sangat la kalau buat makaroni bakar dan cheese dalam bekas ni... senang nak makan...takyah nak potong-potong..



Aliah tolong letakkan lebihan makaroi goreng yang ada... saya pulak bancuh 1 cawan susu full cream dan telur 4 biji... pastu tuang sikit dalam bekas... last saya tabur mozarella cheese... bakar 30 minit... suhu kalau oven saya 200 darjah celcius...kalau oven korang 180 darjah celcius je  rasanya..



Sementara nak tunggu siap bakar, anak-anak saya asik ulang ke dapur tengok dah masak ke belum dah masak ke belum... belummmm... tunggu kejap lagi... belum bunyi tettttttt...



Siap je bakar, tak sempat nak tunggu sejuk betul..masing-masing dah ambik sorang satu... puas hembus fuh fuhhh bagi cepat sejuk...he he he... tapi memang sedap kalau makan Makaroni bakar dan Cheese ni waktu panas-panas... memang sedap pada tekak kami anak beranak...heheh.



Nak bagi meriah saya paipkan sos...nampak la cantik sikit ye dok... lagipun lagi pedas lagi sedap...gituuuu...
korang boleh cuba okey... 



Jumpa lagi, inshaaAllah :)



Wassalam