Sunday, 26 July 2015

DEKO RAYA 2015




Assalamualaikum


Alhamdulillah tahun ni ada rezeki lebih untuk deko raya tahun 2015.. antaranya pasang Lantai Kayu Lamina... dah lama berangan nak tukar karpet yang dah berkurun pasang kat lantai rumah ni... tapi selagi belum betul-betul ada bajet lebih, saya dan husben akan hias rumah seadanya aje... kami memang tak bercadang nak tukar karpet lama pada tile sebabnya tak larat nak hidu habuk bila waktu kontraktor buat kerja-kerja tu... lagi pulak Aliah ni alergik sungguh dengan habuk... pantang ada habuk sikit bersin tak berhenti... jadinya jalan paling selamat dan cepat siap, pasang Lantai Kayu Lamina yang paling terbaik... nampak cantik pulak tu...he he..



Dinding Feature Wall ni asalnya nak letak wallpaper..lepas raya haritu dah siap pergi beli wallpaper 3 roll kat Kaison... ingat senang aje nak pasangnya... rupa-rupanya leceh la jugak... nak buat kena teliti habis... husben pulak masa tu tengah demam...harapkan abangngah dan abang sulong saya yang pasang... bila dah pasang 1 roll, nampak tak cantik la pulak... esoknya tu saya saja tanya kat kedai wallpaper kos untuk pasang 1 dinding tu... erkkkk mahal la jugak kan sebabnya wallpaper yang dijual memang sangat kualiti... siap upah pasang kos semua RM1,000-00... sayang pulak duit makcik..hikhik... sudahnya saya pergi kedai hardware beli cat yang lebih gelap dari warna yang sediada kat rumah... harga 1 tin cat 1 liter baru RM37-50... upah mengecat free sebab abanglong dan abangngah yang tukang cat...he he... jimat banyak dah kat situ kan...



Yang lain tak tukar pun... masih guna perabot yang lama... cuma beli 2 biji bantal kat KK Home Deco letak kat sofa tu..




Ingat nak beli karpet bulu yang comel aje kat ruang ni... masih tak jumpa yang sesuai... 



Kalau nak jimat pasang Lantai Kayu Lamina kat tangga, boleh ikut macam tangga rumah saya ni... kontraktor tu yang bagi cadangan... katanya tangga nampak lebih cantik macam ni.. jimat belanja pun ye jugak... cuma pasang kayu kat bahagian atas... yang bahagian putih tu kita cat sendiri... asalnya tangga ni adalah simen biasa... haritu letak karpet... 



Tiang kat tangga ni kena cat putih...baru nampak sama... pemegang cat warna coklat... kerja-kerja mengecat adalah sendirian berhad... kontraktor tu cuma pasangkan lantai kayu aje... 




Angan-angan nak tukar perabot, pasang itu ini dan macam-macam lagi kena tunggu bajet lebih tahun depan...bajet yang ada tak boleh la sekali dihabiskan ye dok... perlahan-lahan... ikut kemampuan... kalau ada ye ada...kalau takde, redha aje apa yang ada...gituuuuu....



Ceria Selalu :)



Wassalam