Saturday, 13 June 2015

KELAS ROTI PERSONAL PALING CEPAT SIAP



Assalamualaikum


Memang hari ini dalam sejarah sebabnya kelas roti personal hari rabu lepas kejap aje dah siap semuanya... lepas habis kelas, siap boleh pergi jalan-jalan kat Pavillion... kalau kelas roti sebelum ni kirim salam la kan nak buat camtu... selalunya lepas habis kelas, saya akan terlepek macam dugong baring atas sofa hilangkan lelah..kehkehkeh..



Sebenarnya kelas haritu cepat siap sebabnya buat roti sikit aje... kelas ni untuk exstudent, Ina yang pernah datang kelas roti personal tempoh hari... tapi haritu tak sempat nak habis belajar semuanya sebab suaminya kena masuk shift kerja pukul 3 petang...  rugi pulak kalau tak habis belajar semuanya kan... saya pun ralat jugak sebab Ina dah bayar penuh... jadinya bersambong la balik kelas hari rabu lepas...



Haritu habiskan belajar uli doh roti guna mixer heavy duty... yang doh uli tangan Ina dah khatam dah..



Roti Sarang Lebah dalam 2 bekas.. bekas rendah dan bekas tinggi.. berat doh sama... pilih la bekas yang mana suka yek..



ROti Cheese Gula yang cantik sangat kejadiannya haritu.. ni kira nasib ni..he he.. sebab rotinya sikit boleh la jaga dan perhati dalam oven bagai menatang minyak yang penuh ye dok..  selalunya memang terlepas pandang bila dah masuk oven... sebabnya kalau guna oven besar, masaknya tak rata...kena pusing tray ke depan ke belakang untuk bagi rata masaknya.. kalau dah banyak, mana nak sempat kannnn...




Ina mintak belajar buat roti sosej bunga ni...



Siap pek roti sosej bunga..



Mexico Bun... kejap mexican kejap mexico..belasah je..he he..



Sempat jugak belajar sekali buat Chees Tart... alhamdulillah settle dah semuanya.. lega makcik tau...takde dah hutang kelas dengan sesiapa..cuma hutang dengan bank aje..kihkihkih..


 


Lepas kelas, kitorang jalan-jalan kat Pavillion... saja cuci mata... jalan punya jalan nampak pulak bekas kuih raya tutupnya kaler pink... harus rembat 8 biji...kuikuikui....




Wassalam