Sunday, 3 May 2015

PIZZA TUDUNG PERIUK




Assalamualaikum



Balik dari Mid Valley petang semalam dah rancang nak buat pizza untuk makan malam... siang dah perabih duit kat shopping mall, makanya malam kena jimat la sikit kononnya... bahan-bahan nak buat pizza pun semua memang dah ada kat rumah... tapi ayahnya cakap kalau nak buat pizza, dia tak suka yang tebal.. nakkan pizza yang nipis aje... yaaa bisa diatur pakkkk...heheheh...



Uli tepung 500gram selalunya buat 2 biji pizza... tapi malam tadi buat 3 biji sebab nakkan pizza yang nipis sikit...  pan alas pizza tu lak ada 2 aje... selalu saya cakap kat student Kelas Roti saya, kalau takde pan alas pizza, pakai aje apa yang ada..pakai tudung periuk pun bolehhhhh... tapi saya tak pernah lagi cuba letak doh pizza atas tudung periuk ni... tapi haritu nampak pulak ada student tunjuk gambar kat whatsapp dia buat pizza letak atas tudung periuk...jadinya cikgu pun kena la cuba ye dok... pizza yang atas tudung periuk ni saya buat tebal sikit... oh ye..kalau guna pan pizza takyah sapu margerin kat pan tu... tapi kalau guna tudung periuk ke dulang ke kena sapu sikit margerin...kalau tak sapu nanti pizzanya melekat pulak...




Sepanjang masak pizza ni abanglong asik la ulang alik ke dapur... pizza dah masak ke belum... belummmm... kang datang tanya lagi... eh abanglong ni... tak sabar nak makan pizza sebab bau pizza dari oven dah memanggil-manggil...he he...



Sedap juga kalau buat Thin Crust Pizza ni... kejap aje habis sebiji pizza.. tapi simpan sebiji pizza untuk brekfes pagi tadi... dah selamat dah pun...heheh...




Wassalam