Tuesday, 31 March 2015

KELAS ROTI 2015



Assalamualaikum



Lama juga saya tunggu student ni sampai... selalunya kelas mula pukul 9 pagi... tapi student ni whatsapp kata mungkin sampai pukul 10 pagi sebab bertolak dari Sabak Bernam..jauh jugak tu... tunggu pukul 10 tak sampai jugak... rupanya keretanya rosak kat tengah jalan... nasib dah sampai kat Shah Alam baru keretanya rosak... saya pun pegi la ambik anak saudaranya yang datang belajar sekali harini... yang pakciknya tunggu pomen sampai.. sebab takut tak sempat habis nak belajar semua, saya ajar la anak saudaranya dulu... Alia namanya... muda lagi... baru 18 tahun... kejap saya bahasakan diri saya acik..kejap kakak...hik hik... perasan muda ye dok...


Alhamdulillah akhirnya habis jugak belajar buat roti yang wajib... sebab mula lambat maka kelas pun habis lambat... pukul 6.30 petang baru habis... kalau kelas personal, semua roti-roti ni student tu bawak balik...



Saya respek dengan student yang nama Rahim ni... walau pertama kali buat roti tapi hasil roti-roti yang dia buat sangat cantik... memang berbakat sungguh... daripada dia uli tangan, merounding doh, paipkan jem memang terbaik... malu makcik...orang lelaki lagi teliti rupanya...hewhew..



Terima kasih Alia tolong basuh semua bekas...walaupun acik cakap tak payah la basuh nanti acik boleh basuh sendiri tapi Alia nak tolong basuh jugak... ohoiiiii dalam hati sukanya makcik... habis clear semua kat dapur... acik booking awak jadi menantu ye Alia...he he... sabo je la acik ni ye..



Masa nak paipkan roti cup ni saya tak komfiden nak suruh Rahim paipkan jem direct atas roti... saya suruh dia praktis kat atas piring.. sekali tengok dia test paipkan atas piring, eh cantik betul mamat ni buat... terus la saya suruh dia paipkan jem atas roti... 


Memang terbaik la corak jem atas roti ni Rahim oiiiii... cikgu bagi 5 bintang...he he he...



Siapkan roti chicken floss..



Roti Cheese dan gula... Alia tukang timbang doh.. pakciknya rounding.. 



Hamboi hamboi hamboiiiii sejak dah ada lampu kat oven ni suka sangat tayang roti dalam oven yek.. eh best tau tengok roti kembang cantik... 



Dah lepas bakar sapu butter...


 

Roti Sarang Lebah dan Roti Cheese... hanya roti ni aje yang uli mixer heavy duty... roti yang lain semua uli tangan...



Termasuk la Donat Jem ni pun uli tangan jugak..



Roti cup yang dah packing cantik.. sesuai untuk dibuat doorgift... masa tengah siapkan roti-roti ni tadi tiba-tiba dapat whatsapp daripada Maszurah exstudent haritu..Zu kongsi berita gembira dapat tempahan roti cup untuk doorgift ni sebanyak 400 biji... sukanya cikgu dengar... Alhamdulillah... buat cantik-cantik ye Zu.. inshaaAllah nanti dapat banyak oder lagi...



Roti hotdog dan roti kacang hijau..



Roti Sosej Pintal... banyak nya Rahim yang buat... sebab dia buat cantik makanya kitorang dera dia aje yang buat semua...



Roti Sosej Panjang...



Roti Sosej Segiempat... saja ajar Alia buat roti sosej paten ni.. yang sosej pintal tu memang dia serender... kalau yang paten ni senang sikit...



Roti Sosej Roll...


Ada lagi roti yang diorang buat tadi tapi takde dalam gambar... harap berbaloi la ilmu meroti yang diorang berdua dapat harini... dapat la mengubat hati sebab banyak dugaan sebelum nak sampai rumah cikgu ni... balik rumah jangan lupa praktis okey...


Ceria Selalu :)



Wassalam