Monday, 2 February 2015

RESEPI SOTONG GORENG TEPUNG TAK MELETUP




Assalamualaikum


Lama jugak rasanya saya tak kongsi resepi masakan dalam blog...dah nya jarang masak... kalau masak pun resepinya itu ituuu jugak... heheh... tapi harini sebab saya masak lauk best, saya kongsi la resepinya sekali... sebenarnya dah ada pun resepi Sotong Goreng Tepung kat dalam blog saya ni... takpe, harini nak cerita lagi...


Harini bersemangat husben saya pegi pasar beli bahan basah... ye la kan...sekali sekala dengar isterinya ni nak memasak, harus la dia over excited...he he... menu harini Ikan Kerapu masak taucu, Sawi Putih Goreng sos tiram, Tahu goreng cicah sambal kicap dannnn Sotong Goreng Tepung... lama jugak saya tak masak sotong goreng tepung ni... selalu nak cepat saya masak sotong goreng kunyit aje...

Kalau nak baca entri lama cerita pasal keterujaan saya dah pandai masak Sotong Goreng Tepung ni boleh tengok kat SINI...taknak tengok pun takpe..hikhik...

Saya copy paste aje resepi dari entri lepas...sama je caranya...

Sotong dipotong bulat
Telur dikocok (saya guna 3 biji telur)
Tepung gandum secukupnya
Garam halus
Serbuk perasa Ajishio (taknak letak pun takpe..)

Cara2nya :-

Lepas dah potong sotong...basuh bersih2 pastu lap bagi kering sikit... letak garam dan serbuk perasa kat sotong tu...gaul rata...kemudian lumurkan sotong tu dengan tepung pastu celupkan dalam telur pastu lumurkan balik dalam tepung...pastikan semua bahagian kena tepung...kalau ada yang tak kena tepung, keberangkalian sotong tu boleh meletup sikit2... goreng dalam minyak yang panas...dah garing baru angkat...


Kalau nak senang, mangkuk isi tepung tu kena ada 2 bekas... jadinya susunan tu nanti, bekas 1 letak tepung.. bekas ke 2 letak telur yang dah dikocok...bekas ke 3 letak tepung... mula-mula ambik sikit sotong gaul kat tepung bekas 1, pastu gaulkan kat telur, pastu gaulkan pulak kat tepung bekas ke 3... gituuuu... kalau rasa taknak melekat sotong tu antara satu sama lain, kita ceraikan lepas gaul tepung yang last tu... pastu kita goreng... inshaaAllah dah takde meletup-letup sotong tu dalam kuali... relax aje masa kita nak goreng... takde dah pakai perisai...he he he..kelako aje kalau teringat masa dulu-dulu...


Apapun TQQQQ pada sahabat saya Hartini Yusof yang kongsikan cara dan resepi Sotong Goreng Tepung ni..memang best sangat-sangat bila dah pandai masak sendiri...


Selamat Mencuba :)


Wassalam