Sunday, 25 January 2015

KELAS ROTI SHAH ALAM




Assalamualaikum



Alhamdulillah...syukur sangat-sangat... kelas roti, pizza dan donat kat rumah saya semalam berjalan dengan lancar... matlamat saya untuk lihat peserta semua pandai buat roti uli tangan tercapai sepenuhnya... masing-masing excited bila dah pandai buat roti uli tangan... harap lepas ni semua dapat praktis buat kat rumah...



Lapan orang peserta semuanya... ada sorang kawan saya masa sekolah... ada sorang lagi tu kawan masa kerja bank... dalam gambar ni ada sembilan orang sebabnya ada kakak saudara saya datang membantu saya semalam... kakak saudara saya ni dulu pernah kerja kat kedai roti... jadinya banyak tips dan ilmu yang dia kongsikan semalam... terima kasih ye kak Noi :)



Masing-masing belajar dari proses awal sampai akhir..



Kak Noi ajar cara nak membulatkan doh... kalau ikut cara saya lain sikit... so semalam peserta dapat belajar 2 cara... 


Semua peserta kena rasa uli tangan... camne nak tahu doh tu dah licin ke belum... cara yang betul masa menguli... tak lama pun nak uli tangan ni... hasilnya tetap lembut, inshaaAllah...

Semalam saya ajar juga cara nak menguli roti menggunakan mixer heavy duty... kot la kalau lepas ni ada yang nak buat bisnes roti pulak kan... kalau nak buat bisnes roti memang wajib beli mixer heavy duty tu... memudahkan kerja kalau nak buat roti banyak-banyak... boleh je kalau nak uli tangan tapi nanti keluar muscle kat lengan...hikhik...



Saya hanya tengok sekali aje peserta menimbang bahan... lepas tu semua pun buat sendiri... 

 

Bergambar dulu.. masa ni baru 3 yang dah siap... pizza, roti loaf dan roti sarang lebah.. masing-masing excited  bila tengok hasil diorang uli tangan dah menjadi...




Roti Sarang lebah uli tangan... petang semalam saya bagi kawan saya rasa hasil anak murid saya buat... sudahnya esok saya pulak kena buat lagi... terus kawan saya tu nak oder...

Peserta semalam belajar buat Pizza, Roti Loaf, Roti Arab, Roti Burger, Roti Kacang Merah 3 pattern, Roti Sosej 4 pattern, Donat, Roti Sarang Lebah dan Sos Butterscotch..
 


Apapun TQQQ pada semua yang datang semalam... masa bergambar ni ada lagi roti yang masih tengah tungu turn nak bakar dalam oven... tapi bergambar dulu sebabnya kawan saya dah nak balik...inshaaAllah saya akan adakan kelas roti, pizza dan donat ni lagi di masa akan datang...


Jumpa lagi, inshaaAllah..



Wassalam