Wednesday, 21 January 2015

DONAT GEBU




Assalamualaikum



Petang ni merajinkan diri buat donat... malam tadi test buat roti... alhamdulillah semuanya menjadi.. harap-harap masa kelas hari sabtu nanti semuanya berjalan dengan lancar... 3 hari ni saya relax sikit tapi petang esok siap la saya nak kena buat roti jala sampai 600 biji.. entah larat ke idok... ni tengah mengumpul tenaga la ni..he he...


Saya uli tepung 250gram je... dapat la 10 biji..



Kalau nak cuba buat donat uli tangan boleh tengok resepi kat SINI... resepi ni hanya sesuai untuk buat makan sendiri kat rumah... kalau buat jual 40 sen tak sesuai sebabnya kosnya tinggi sikit... kalau kat rumah ada mixer heavy duty atau Bread Maker boleh tengok resepi donat kat sidebar sebelah ye... yang ni hanya untuk uli tangan... siapa-siapa yang dah banyak kali cuba buat donat tapi tak lembut dan tak gebu, boleh la cuba resepi yang ni pulak ye... 



Ingat tadi kuat iman nak tengok aje...kan tengan diet konon ni kan...heheh... tapi takleh tahan bila pegang rasa lembut sangat..macam ditarik-tarik suruh masuk ke mulut...akhirnya baham la sebijik..selamattttt dah masuk perut...kihkihkih...




Wassalam