Thursday, 13 November 2014

RESEPI SOS BUTTERSCOTCH




Assalamualaikum


Baru lepas siap bakar kek.... rehat kejap...pastu baru nak keluar pergi beli barang... pagi tadi ada kawan yang tanya resepi sos butterscotch atau sos karamel ni... terus la saya teringat stok sos butterscotch saya dalam petiais dah habis...abanglong yang suka makan dengan roti putih... so dah sekali saya bagitau resepi butterchotch kat kawan tu, saya pun buat la sekali...


Sos butterscotch ni glemer sejak ada roti sarang lebah tu kan... kalau tak rajin nak buat roti sarang lebah tu, makan dengan roti putih gardenia ke atau roti high 5 ke sedap juga... anak-anak la yang suka makan manis-manis ni kan... abanglong kata macam kaya... kalau rajin, boleh la buat stok sos butterscotch ni pastu simpan dalam bekas ala-ala bekas jem... tahan lama gak ni...


Kalau nak cuba boleh try buat sikit dulu okey..

250 gram brown sugar 


250 gram Whipping Cream UHT.. kalau jenama Emborg ni krim nya cair sikit.. kalau whipping cream UHT jenama Anchor krim nya lebih pekat...



50 gram butter...sedap kalau anchor butter



Mula-mula panaskan brown sugar dulu...kacau guna senduk kayu...api sederhana... kacau hingga jangan sampai terlalu hangus..


Kecikkan api...masukkan whipping cream UHT tu tadi... kacau lagi sampai takde yang berketul...



Bila dah sebati, matikan api, masukkan butter dan kacau...



Tabur sedikit garam... nak sedap ada jual garam mineral kat kedai tapi saya guna garam halus aje... 



Bila dah sejuk, baru la kita simpan dalam bekas jar ni... pastu simpan dalam petiaias... makin lama simpan dalam petiais, sosnya akan jadi lebih pekat...



Takde roti sarang lebah, roti putih pun jadiiiiiiiiiii...




Selamat Mencuba :)


Wassalam