Saturday, 15 November 2014

NASI AYAM ROASTED




Assalamualaikum



Harini tak jalan mana-mana... kejap lagi saya nak bakar sebiji kek untuk esok... so sempat la saya masak untuk lunch tengahari ni... tetiba lak teringin nak masak nasi ayam... sebabnya nak habiskan beras Basmati yang beli masa Hari Raya Aidil Adha haritu... takut berbubuk pulak kang beras basmati kalau lama tak guna... selalu beras Basmati saya masak Nasi Minyak... tapi harini nak cuba masak Nasi Ayam pulak...



Resepi Nasi Ayam ni saya ambik daripada kak Azlita Masam Manis.. saya suka resepi kat blog kak Azlita sebab banyak guna rempah... sejak dah cuba resepi Nasi Minyak kak Azlita haritu, sejak tu la rumah saya dah ada stok bunga cengkih dan buah pelaga..kalau tak, memang saya tak pernah beli pun bunga cengkih dan buah pelaga tu... selalu kat rumah ada kayu manis dan bunga lawang aje... Terima Kasih kak Azlita sebab tunjuk step by step nak buat Nasi Ayam ni :)

Resepi Nasi Ayam kak Azlita boleh tengok kat SINI



Cumanya ayam ni saya tak goreng...lepas rebus untuk dapatkan stok ayam, saya perap ayam dengan madu, sos tiram, kicap cair dan garam halus...lepas perap sekejap saya terus panggang ayam ni guna pemanggang ajaib... kejap aje masaknya sebab dah rebus dulu ayam tu tadikan... hasilnya memang ayam roasted  pemanggang ajaib ni rasanya lembut dan moist... 



Air stok ayam lebihan untuk masak nasi ayam tu saya buat sup fishball..konon ala-ala The Chicken Rice Shop la ni..he he..



Bekas nasi dan set pinggan ni peninggalan arwah mak saya... anak perempuan sorang je kan dapat la semua warisan arwah mak... set pinggan mangkuk ni daripada saya  kecik dah ada....masih elok lagi kan...


Selamat dah kitorang makan tadi...siap ada pencuci mulut Donat gebu gebas...he he he... petang nanti saya cerita pasal donat lak ye...




Wassalam