Tuesday, 9 September 2014

YANG MANA SATU LAGI SEDAP




Assalamualaikum


Salam ceria di hari Selasa walaupun tika dan saat ini cuaca adalah mendung...he he... harini dah start UPSR kan... dari semalam Aliah dah mula cuti kat sekolah kebangsaan...buat ibu-ibu yang ada anak ambik UPSR tahun ni, banyakkan berdoa dan bertawakal...kita doakan yang terbaik untuk anak-anak kita... mudah-mudahan anak-anak kita semua cemerlang dunia dan akhirat....Aminnn... teringat saya waktu anak-anak saya nak menghadapi UPSR, PMR dan SPM, waktu tu jugak la saya sibuk siapkan tempahan siang dan malam... saya memang tak dapat nak luangkan masa langsung untuk bertanyakan tentang exam yang diorang ambik waktu tu... pandai-pandai la diorang nak survive... tapi setiap kali sujud terakhir dalam solat, saya selalu berdoa mudah-mudahan Allah terangkan hati anak-anak saya ketika menjawab soalan dan dapat menjawab semua soalan dengan tenang...




Harini saya terlajak masa nak siapkan oder untuk Ida Katering... ingatkan bajet masa dah cantik dah... lambat jugak 15 minit... dah siap terus menggelupur pegi hantar...hikhik... nak bawak kereta laju, jalan kat Shah Alam ni banyak bumper dan roundabout... silap-silap kang habis Apam Gula Hangus dan Fruit Tart saya terbalik... terpaksa la bawak sopan santun... dah serik bawak laju-laju time ada kuih dalam kereta.. pernah ada pengalaman donat dan putri ayu tercampak kat bawah seat belakang sebabnya brek mengejut kat traffic light...masa tu nanges tak berlagu....he he he...



Kalau korang suka yang mana satu...Apam Gula Hangus ke Fruit Tart.. kalau nak ikut harga murah la harga Apam Gula Hangus ni kan...saya jual sebiji empatplosen...  Fruit Tart ni pulak harga saya RM1-20... taktau orang lain jual berapa harganya... 

Pada saya dua-dua pun sedap..satu tu rasanya lembut dan gebu... satu lagi lak kulitnya crunchy dan krimnya rasa macam aiskrim....bila makan sekali dengan buah tu baru la balance sikit rasa masam dan manisnya...



Pagi tadi masa nak kacau adunan Apam Gula Hangus ni kan suspen je tau... masa tengah blend semua bahan saya rasa macam ada yang tak kena...dalam hati dok fikir amende yang tak bubuh dalam adunan ni kan... tapi tak pulak tergerak hati nak tengok balik resepi... lepas dah siap blend, saya hidupkan api periuk kukus...pastu nak tuang minyak dalam mangkuk kecik sebab nak sapu sikit dalam acuan... tiba-tiba baru la saya teringat masa pegang botol minyak masak tu...aiseymen saya lupa nak letak minyak masak dalam adunan rupanya...patut la rasa semacam aje adunan tu bila lepas blend... syukur alhamdulillah dapat selamatkan balik adunan Apam Gula Hangus tu... kalau tak bubuh minyak masak tu tadi kompom apam tu bantat... syukur alhamdulillah lagi sekali...



Sebelum nak mula mula kerja pagi tadi, saya minum dulu kopi Perl Xlim ni...belinya semalam kat Giant... tak sangka pulak Perl Xlim ni keluaran Power Root jugak.... ni sebab tengok iklan kat TV Emma Maembong cun sangat, moh le kita test minum... kalau tak slim siap ko Power Root...kehkehkeh... saya minum kopi ni sebenarnya nak bagi segar biji mata aje..tapi kalau minum dapat pakej slim eh lagi bagus..heheh...




Wassalam