SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Thursday, 3 July 2014

POPIA NESTUM SIMPLE DAN SEDAP




Assalamualaikum


Asal nak bubuh tajuk resepi je mesti ada simple dan sedap..he he... memang acik suka buat resepi-resepi yang simple aje... kalau yang kronik-kronik tu macam tak berapa nak rajin... selalu kalau resepi yang kronik perlukan ketelitian...mungkin juga kena ada skil...so kalau resepi yang simple acik akan cakap simple... jadinya kalau ada yang tak berapa nak rajin macam acik ni boleh la cuba buat kannnnn...




Popia Nestum ni antara kuih raya yang mudah nak buat... tak perlukan oven dan mixer...cuma nak kena rajin menggulung satu-satu kulit popia tu... teringat bulan puasa tahun 2011 ada kawan tempah lebih kurang 150 pek Popia Nestum ni...memang tak tergulung...habis semua husben dan anak-anak acik kena tolong kopek kulit popia...masa tu acik ada pembantu.... rasa nak pengsan la jugak siang malam dok mengadap popia nestum ni... Kenangan yang tidak dapat saya lupakan... ha ha..macam tajuk karangan la pulak...



Tengahari semalam bukak petiais beku nampak la kulit popia ni...dah berkurun lamanya dok dalam petiais... terus teringat nak popia nestum.... boleh gak buat kudapan Azwa dan Aliah lepas Solat Terawih... biskut lidah kucing yang acik buat haritu pun dah nak habis diorang berdua makan...  

Acik suka kulit popia jenama KG Pastry... senang nak kopek kulit...dan bila digoreng kulitnya sangat crunchy... krup krup krup...  ada teknik camne nak bukak kulit popia ni cepat... kalau bukak satu-satu dari atas memang lambat nak habis... so kalau nak laju, kena kopek bahagian tengah dulu...pastu kopek 2 bahagian lagi...kopek lagi 2 bahagian.. ulang sampai habis... memang cepat siap...

Gam tu pulak acik guna tepung gandum letak air sikit... takleh pekat sangat dan takleh cair sangat... sedang-sedang aje kelikatannya okey...



Nak gulung acik guna tudung periuk aje... gulung halus sikit... jangan bagi rongga banyak sangat...  takyah guna lidi pun takpe... sampai ke hujung letak gam...


Dah siap satu...



Gulung sampai habis... Masa nak gulung ni kalau boleh jangan kena kipas angin...nanti kulit popia ni cepat kering... kalau rasa nak guna kipas jugak, kulit popia yang belum digulung kena tutup dengan kain ke dulang ke... jangan bagi kena angin okey... seksa nanti nak menggulung...



Pastu boleh la gunting serong...



Goreng pada api sederhana... bila dah masukkan popia dalam kuali, baru besarkan sikit api...bila dah angkat, kita toskan...sebelum nak masukkan popia yang baru dalam kuali, kita perlahankan api dulu... kalau api besar dan minyak dah terlalu panas, nanti popia ni terlalu cepat masak dan kulitnya pun menggerutu... 



Bila dah toskan semua, boleh la masukkan dalam bekas yang besar sikit... senang nak gaulkan dengan gula dan nestum.... 

Sebaiknya nestum dan gula tu diblend dulu... tapi sebab acik malas nak blend, acik belasah aje letak nestum dan gula kastor... 

Untuk 1 peket kulit popia, boleh letak 1/2 cawan nestum dan 1/2 cawan gula kastor atau gula halus...sebaiknya diblend okey... kalau malas nak blend macam acik pun boleh aje...he he...



Dah siap... jadi jugak kan... belum apa-apa kitorang dah makan dulu... ya ampunnnn sedap sangat... krup krup krup...tak sedar berapa banyak dah masuk mulut...



Dah sejuk boleh la masukkan dalam balang... lepas terawih, boleh la kunyah sambil tengok TV yekkkkk... nak dekat raya nanti boleh buat lagi...



Lastly, acik nak ucapkan TQ pada ASYIFA coz bagi bantal kecik dan kotak tisu daripada kain felt ni... terharu kak ina tau... mudah-mudahan ikatan persahabatan kita sentiasa berpanjangan... Aminnn..




Wassalam

17 comments:

  1. Bole la cuba ni...buat utk raya ni...
    Elok je baca dri atas..tup2 kuar nma kat bawah...malu sy...�� insyallah...tingin nk jumpa...nk rasa air tangan k.ina...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyifa..kita ni pung pang pung pang kat sini aje kan...nak jumpa segannnnn..he he..

      Delete
  2. rajin betul la kak ina ni

    ReplyDelete
  3. aishh kak nampak sdp mudah plak tu nak membuatnya..blh nie buat utk raya he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya..kalau buat kena buat lebih tau..boleh bagi mak mentua sebalang..hikhik..

      Delete
  4. wah boleh try buat ni.. senang kot..
    1/2 gula + 1/2 nestum..
    ingt2

    ReplyDelete
  5. memang simple sangat ni..boleh cuba buat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza pun sama..kena buat untuk rumah mak mentua sekali tau :)

      Delete
  6. Lama tak buat benda ni..
    Nak masukkan dlm list raya la nanti.. itu pun kalau rajin.
    Assalamualaikum ZZ... salam ramadhan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam MM..Salam Ramadhan pada MM juga...harap rajin la hendaknye MM yek :)

      Delete
  7. salam singgah and salam ramdhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sudi singgah kat sini ye awak :)

      Delete
  8. Sedapnya... Hehehe. Kat opis ada jual yg versi sira pedas. Tp in shaa Allah, nak tru buat sendiri sebab senang kan. Thanks kak ina bg step by step punya cara.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...