Tuesday, 15 July 2014

JUBAH RAYA 2014




Assalamualaikum


Ho ho hoiiiiii tiba-tiba tuan rumah rajin nak update blog... malas sungguh... konon banyak sangat kerja... ikut mana yang sempat aje la kan... kalau korang rindu boleh la skodeng kat instagram sebelah okey..macamla ada yang nak rindu...kihkihkih... kadang tu nak buat karangan kat blog tu yang lemah sikit tu...

Semalam acik dah penat masak macam-macam sebab famili abang dari Melaka datang nak berbuka sama... acik sempat buatkan kek red velvet lagi tu... rajin kannnnnn... tapi harini acik tak masak apa-apa sebab nak cover penat memasak semalam..hikhik... acik panaskan lauk semalam aje... pastu suruh husben beli tambah lauk sikit.... selalu kalau beli lauk kat restoran yang kitorang selalu beli... takde la kena lauk basi ke apa kan... Azwa dan Aliah pun tak kisah makan apa pun waktu berbuka... apa yang ada atas meja itulah diorang makan...senang gitu...

Semalam kakak ipar acik bawakkan baju jubah yang acik mintak tolong tempah jahit kat Melaka... dah siap pun...kejap aje nyonya tailor tu jahit...nasib acik hantar last minit pun dia masih nak terima... satu lagi baju raya kurung pun dah siap tukang jahit tu hantar tadi... yang baju kurung ni hantar jahit kat Shah Alam aje.. lega betul acik dua-dua baju jubah dan kurung dah siap... selalu tiap-tiap tahun acik beli baju kurung ready made aje... cumanya tahun ni teringin lak beli kain dan hantar tempah jahit... saja tukar angin...


Alkisahnya tahun ni acik beli kain ela sebabnya nak cari kain yang warnanya sedondon dengan baju melayu yang lelaki kat rumah ni... ayahnya, abanglong dan abangngah taknak beli baju melayu baru... baju melayu tahun lepas elok lagi... orang lelaki pakai baju melayu setahun berapa kali je kan... tahun lepas baju kitorang tak berapa nak sedondon... so tahun ni jadi boria la kitorang...kehkehkeh...

Jubah kali ni acik mintak bahagian tangannya ada butang...gaya muslimah gitu.... fesyen simple aje... cuma bawahnya potong kembang sikit... 



Pastu acik cadang nak hantar jahit lace kat bahagian atas pinggang,,, lace ni acik beli kemudian... beli dengan Yana Halim.... nak jahit sendiri al malas la pulak... takut hodoh pun ye jugak...he he... nasib Yana kata ada tukang jahit yang masih ak terima untuk jahit lace aje... molek sangat la tu... 



Tudung tu pulak acik beli kat butik Sincerelybyushawls...lama dah acik beli... beli sama untuk ibu dan anak...  


Malam semalam lepas balik terawih, acik suruh la kakak dan dikya test pakai jubah ni... pastu pakaikan tudung sekali... kakak lilit tudung macam pakai shawl... dikya pulak acik pakaikan macam pakai tudung bawal... boleh aje nak pakai camne pun kan... 

OKbye...jumpa lagi di lain waktu, inshaaAllah... 



Wassalam