Wednesday, 2 July 2014

DONAT JEM STRAWBERRY



Assalamualaikum


Salam Ramadhan acik ucapkan pada semua yang baca blog acik ni... tiba bulan puasa ni rasa malas betul nak update blog...ampunnnnnn...



Setakat hari ke 4 puasa ni, acik masih gigih masak sendiri... masak lauk simple je... tapi baru harini nak buat kuih untuk berbuka puasa... itupun sebab semalam dah janji dengan Aliah nak buatkan donat... sebab nak buat sikit, acik uli tangan aje... buat 250 gram tepung, dapat la 12 biji... jadi la tu kan... sampai  sahur boleh makan...



Kalau ada yang teringin nak buat donat sendiri dan nak uli tangan, boleh la cuba resepi donat acik yang ni okey... acik guna resepi roti tapi acik tukar tepung high protein tu pada tepung gandum... kalau kita guna tepung high protein, donat tu akan jadi terlalu lembut dan bila digoreng, bentuknya jadi tak cantik...

Resepi boleh tengok kat SINI 



Harini acik buat donat letak Jem Strawberi kat atasnya...yang paling best sebab jem strawberi ni acik buat sendiri...kiranya Homemade Jem Strawberry la jugak kan... alkisahnya haritu Azwa konon nak bawak buah strawberi kat sekolah...ada pertandingan hias kek sebelum puasa haritu... dah dibelikan boleh pulak Azwa lupa nak bawak... daripada terbiar dan buruk dalam petiais tu, acik pun buat la jem strawberi... lagipun senang aje nak buat jem strawberi ni kan... buah strawberi potong kecik-kecik, letak gula secukup rasa pastu masakkan sampai pekat...api kena perlahan dan kena sentiasa kacau... dah sejuk, boleh simpan dalam jar ala-ala macam jem jual kat kedai tu kan...gituuuuu...


Cukup-cukup dapat 12 biji... biar tunggu kembang dalam 1/2 jam..



Dah kembang, baru kita tebuk lubang...  doh kecik2 yang kita tebuk tu kita kumpulkan pastu kita goreng jugak...


Doh kecik-kecik yang kita goreng tu fungsinya untuk sumbatkan dalam lubang donat ni... gunting atau potong 2 donat kecik-kecik tu pastu sumbatkan okey macam dalam gambar ni...




Pastu baru letam jem straberi kat atas tu... cantik kannnnnn :)


Dah dah... pegi dapur cepat terus buat donat ni...masih sempat lagi sebelum nak mula masak...hikhik...


Jumpa lagi, inshaaAllah...



Wassalam