Thursday, 5 June 2014

SHELL TART




Assalamualaikum


Masa on the way balik dari JB haritu, dalam kereta, acik ada gak la cakap dalam hati...lepas ni kalau ada yang nak oder, acik ingat nak buatkan... tapi nak yang senang-senang aje...he he... kalau yang rumit tu memang tak berapa nak rajin dah... cuti sekolah ni memang banyak masa terluang... bila sibuk siapkan oder, boleh gak hilangkan sedikit kerisauan campur rindu sikit2 kat abangngah... alkisahnya abangngah tengah minggu orientasi...so hp semua kena simpan sampai hari Sabtu... pendam aje la dalam hati ibu ni kan T T

Tetiba esoknya dapat whatsapp dari customer lama... nak oder cheese tart untuk esok... untuk Sabtu lak acik  kena siapkan fruit tart dan red velvet cupcake untuk reader blog acik ni... dah lama dia oder dari 2, 3 bulan lepas kot... rezeki diorang la kan....tetiba acik rajin nak buat... tapi suspen gak la sebabnya dah lama betul acik tak buat shell tart ni... entah apa ke ghupenye shell tart tu nanti..hikhik...ahhhhh belasahhhh...


Uli 1kg tepung untuk dapatkan 150 biji shell tart... lepas uli kena simpan dalam petiais sekejap...



Keluarkan dari petiais, acik bulat2kan dulu... maleh nak timbang satu2...main agak2 aje..



Siap untuk dibakar...



Dah siap bakar...



Dah sejuk acik simpan dalam bekas kedap udara... esok pagi baru nak pakai 75 biji...


Resepi dan cara nak buat shell tart ni boleh tengok kat SINI ye... kalau ada masa terluang tu boleh la cuba buat okey :)


Jumpa lagi, inshaaAllah... nak pegi makan Roti Nan Ayam Tandoori...uuuiiiiiiii dap dap :)


Wassalam