Tuesday, 3 June 2014

DARI JOHOR BAHRU KE SINGAPORE



Assalamualaikum


Alhamdulillah selamat sampai rumah petang semalam.... masa pergi hari Jumaat haritu muka ceria... tapi balik semalam sedih pilu mengenangkan abangngah yang dah kena tinggal kat Pasir Gudang... sedih tu sedih la kan...tapi bila fikir balik, lagi elok abangngah belajar kat situ...boleh kurangkan main game kalau dok rumah...


 Kitorang pergi JB hari Jumaat... sebab cadang nak jalan-jalan kat Bandar Singapore hari Sabtu... abangngah mendaftar hari Ahad...so takde la rushing nak ke sana ke sini... sampai JB terus check in KSL Hotel...kali kedua stay kat KSL Hotel...kitorang suka dok kat hotel tu sebabnya ada shopping complex yang bersambong kat sebelah...acik la paling suka sebab senang nak shopping...he he he.. tempat makan fast food pun banyak...cumanya kalau nak makan restoran atau kafe muslim tu memang takde kot...penat cari tak jumpa...hu hu... Azwa dan Aliah lak suka sebab ada swimming pool besar siap ada Dinasor Park kat dalam swimming pool tu... so memang best...macam-macam ada...




Hari Jumaat tu terus booking MPV nak masuk Singapore... husben acik tak komfiden nak bawak kereta sendiri...takut sesat pun ye..takut kena saman pun ye jugak kalau salah parking kat mana-mana... haritu masa pegi USS naik bas ikut pakej Erwin Travel... tapi kalini kitorang naik MPV pulak.... sewa MPV kat KSL Hotel tu RM400 untuk pergi dan balik... ingatkan MPV biasa... rupanya MPV Toyota Vellfire... memang selesa habis dok dalam tu...tak kisah la kalau nak jalan jem berapa lama pun..hikhik...


Menunggu MPV sampai kat lobi hotel..


First time merasa dok dalam MPV Toyota Vellfiire...best jugak weiii...nak beli sendiri memang idak la kannnn..




Memang best kalau naik kereta atau MPV masuk Singapore...sebabnya kita takyah keluar dari kereta...


Semua urusan kat Imigresen dari dalam kereta aje... dalam masa setengah jam dah sampai Singapore dari Johor Bahru...





Sampai kat Singapore, driver tu tinggalkan kitorang kat Bugis Street...sebabnya kitorang nak jalan-jalan kat Bandaraya Singapore tu naik MRT pulak... janji kat driver tu tunggu kat tempat yang sama pukul 9.00 malam... jalan-jalan la kitorang sampai pengsan..he he...




Mula-mula beli peta Singapore dulu... beli kat 7 Eleven... dah ada map, abanglong jadi tourist guide kitorang... kitorang ikut je cakap abanglong ke sana ke sini... bagus abanglong ni sebab pandai baca peta dan senang ingat tempat... kat Bugis Street jalan-jalan kejap kat situ pastu terus naik MRT nak pergi ke Stesyen MRT Raffles...




Naik MRT pun semuanya abanglong yang uruskan... abanglong beli tiket, abanglong tengok arah haluan... pandai dah abanglong kan... nak tengok arah haluan tempat yang nak dituju pun kena tengok betul-betul... green line atau red line...


Sampai kat Raffles Place Mall, kitorang singgah lunch kat Burger King...tengok ada tanda Halal, ok boleh makan...he he..kalau tak, memang suspen gak nak makan kan... lepas makan kitorang teruskan jalan ke Merlion Park..






Memang cantik permandangan kat situ.... nampak bangunan Marina Bay dari jauh pun jadi la kan... sakan kitorang ambik gambar...



Jalan lagi nampak la Singa pancut air tu..hikhik... harus la bergambar kat situ kan...


Dari Merlion Park, jalan kaki ke lokasi Patung Raffles ni... dari satu tempat ke satu tempat takde rasa jauh sangat...seronok sesekali jalan kaki... 


Pastu naik MRT ke Orchard Road pulak...memang tempat shopping banyak giler kat situ... kitorang takde beli apa pun.....jalan-jalan aje...singgah Solat Zohor dan Asar kat Masjid Al Falah dekat-dekat situ...



Last sekali kitorang balik ke Bugis Street... kat sini yang paling best sebab banyak jual macam-macam yang murah-murah.. bawak duit SGD400 tapi cuma habis SGD300... entahnye taktau nak beli apa.. seronok jalan-jalan, makan-makan aje...

Bila anak-anak dah besar-besar ni, memang syok jalan-jalan dengan diorang... acik dah takyah nak susah apa-apa...nak makan pun acik oder aje kat diorang...abanglong dan abangngah la yang beratur, bayar dan hidangkan kat kitorang...tiba masanya ibu relax yek..he he...



Pukul 10.00 malam kitorang sampai kat JB semula... alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.... korang kalau nak sewa MPV untuk ke Singapore boleh contact Alex 0167477514...


Jenuh nak menghabiskan citer ni..he he..ni pun banyak yang dah diringkaskan...kalau nak citer semua kang tak habis satu malam dok menaip dan pilih gambar... saja nak kongsi pengalaman dengan korang...mana tahu nanti ada yang nak pegi kan :)


Jumpa lagi, inshaaAllah...


Wassalam