Friday, 27 June 2014

BISKUT LIDAH KUCING SIMPLE DAN SEDAP




Assalamualaikum


Dah lama teringin nak cuba buat Biskut Lidah Kucing ni... tengok bahan-bahannya pun simple aje... harini baru tergerak hati nak buat...


Acik memang tak suka banyak-banyak kaler... lagipun acik kan suka kaler pink... so harus la acik buat Biskut Lidah Kucing ni kaler pink kan..he he...cumanya kaler pink ni acik buat tiga tone... 



Resepi Biskut Lidah Kucing ni acik ambik daripada blog CITARASAWAN...  TQ ye kak Wan.. ada banyak tips yang kak Wan bagi untuk nak buat Biskut Lidah Kucing ni.. korang boleh tengok kat blog kak Wan ye... 

Bahan-bahannya :-

Tepung gandum   200 gram
Tepung jagung   50 gram
Emplex    1/4 sudu kecik
** Kesemua bahan di atas hendaklah diayak

Butter     250 gram
Gula Kastor     175 gram
Telur putih   100 gram



Mula-mula pukul butter dan gula sampai kembang..



Kena sentiasa kaup balikkan adunan...


Kemudian masukkan telur putih sedikit demi sedikit..



Kemudian masukkan tepung gandum...



Kaup balikkan adunan nak bagi adunan rata...



Bubuh kaler yang kita suka... 



Masukkan dalam plastik..potong di bahagian bucu...kalau ada plastik kon segitiga tu lagi senang kan..kalau takde guna aje la plastik yang ada...




Yang ni acik buat kat dulang biasa... yang kat dulang khas untuk Biskut Lidah Kucing tu acik lupa lak nak ambik gambar... saja nak test ok ke tak kalau guna dulang biasa...

Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama 10 - 15 minit atau mengikut kesesuaian oven okey...




Hasilnya... yang atas tu buat atas dulang biasa aje... yang bawah acik buat atas dulang khas Biskut Lidah Kucing... pada acik, acik suka yang buat atas dulang biasa sebabnya lebih nipis dan krunchy.... yang atas dulang khas agak tebal sikit... mungkin sebab acik main letak aje kan...  nak lebih tips dan petua korang tengok kat blog kak Wan Citarasawan ye....

Acik ingat nak buat lagi 2 adunan... nak buat untuk kampong, nak bagi SIL kat Melaka dan untuk rumah sendiri la kan... kalau nak buat jual memang tak rajin sebabnya rasa leceh lak nak bubuh banyak kaler satu-satu tu kan...

Tak sangka lak husben acik suka pulak makan Biskut Lidah Kucing ni... sebabnya biskut lidah kucing ni tak berapa manis... Azwa dan Aliah pun suka makan.... buat awal-awal ni boleh gak diorang makan kudapan lepas balik Terawih nanti...

Macam tahun lepas, tahun ni pun inshaaAllah acik nak buat sendiri je kuih raya... boleh gak ajar korang kat blog kan... tunggu tau....ada biskut raya spesel la sangat kononnye.. he he...


Selamat Berpuasa :)


Wasalam