Wednesday, 7 May 2014

RESEPI HOMEMADE PIZZA ... STEP BY STEP




Assalamualaikum


Sejak dua menjak ni acik rajin betul menguli tepung kan... buat tu la... buat ni la... memang tak pakai mixer... suka uli tangan aje... walaupun dah ada mixer idaman hati...bila dah ada Kitchen Aid tu, rasa sayang lak nak guna...he he...



Pagi tadi acik sibuk sikit pegi bayar bayar bil sana sini.... sudahnya nak pegi pasar pun jadi malas... terus terfikir nak masakkan nasi goreng aje untuk lunch... pastu teringat lak semalam acik pegi BAGUS ada beli barang nak buat pizza... so terus rajin nak buat pizza... boleh tunjukkan sekali kat korang step by step nak buat homemade pizza ni kan... mudah aje... betullllll tak tipu...hikhik... ada malam bila acik buat pizza guna tepung gandum aje... pun anak-anak cakap sedap jugak... cuma kalau guna tepung gandum, bila dah sejuk takde la sesedap macam lepas keluar oven... tapi kalau dah takde tepung roti tu, belasah aje la guna tepung gandum pun kan...hewhew..

Acik ambik resepi dari SINI... tapi kat sini acik tukarkan pada sukatan gram... acik tak berapa suka sangat kalau guna sukatan cawan... terpulang korang nak ikut yang mana yek...



Tepung Roti / High Protein    500 gram
Garam Halus      1 sudu kecik
Gula pasir    1 sudu kecik



Air suam        300ml
Yis kering       1 peket  (11 gram)

Air suam bancuh dengan gula dulu baru masukkan yis... biarkan sekejap bagi yis aktif....  pastu baru tuangkan ke dalam bekas tepung...



Minyak zaitun        2 sudu besar

* Kalau takde minyak zaitun, nak guna minyak jagung ke minyak masak lain pun boleh aje...



Mulakan proses menguli... 5 minit je..




Lengserkan 2 sudu kecik minyak zaitun kat dalam bekas...bekas ni kita nak perap doh...



Masukkan doh yang kita uli tadi dalam bekas yang kita dah lengserkan dengan minyak zaitun..



Tutup bekas... acik perap 30 minit...



Sediakan bahan-bahan topping... harini acik letak sosej dan mushroom aje... kalau ada capsicum lagi sedap kan... acik malas nak pegi beli tadi..heeeeeeeee....

Tomato puri tu kita beli yang dalam tin... pastu letak sedikit daun parsley...

Mozarella cheese tu acik beli kat kedai BAGUS... murah sikit daripada beli kat pasaraya... 



Lepas setengah jam, doh pun dah kembang semangkuk...




Tepuk-tepuk buang angin sambil uli sikit...



Bahagikan 2 sebab acik nak buat 2 pizza..lagipun pan pizza acik 10 inci... kalau korang nak buat sebiji pizza besar pun boleh jugak...



Tabur sedikit tepung.... tekan-tekan doh ni bagi dia membesar... takyah guna penggelek pun..



Lepas dah tekan-tekan, terbalikkkan...tabur tepung sikiiiittt... tekan-tekan lagi... terbalik lagi... haaaaa jadi la camni...



Pastu acik transfer kan ke pan pizza...



Sapukan pes tomato dulu... kalau nak kulit sekeliling pizza berwarna perang, bolehla sapukan telur yang dibancuh dengan sedikit air pada sekeliling doh pizza sebelum disapukan pes tomato...




Susun topping...



Taburkan mozarella cheese..



Dapat 2 biji regular size...



Bakar dalam oven 180 ke 200 darjah celcius..ikut oven korang la ek... acik bakar ni tadi 25 - 30 minit... bagi garing sikit...



Memang naik cantik...





Banyak cheese... 




Nama pizza ni Pizzalina...he he he...



Selamat Mencuba :)



Wassalam