Tuesday, 6 May 2014

KEK BUTTER MARBLE MOIST




Assalamualaikum


Acik pun lupa bila acik buat kek ni... saja je try test... bila buat, jadi...eh best la pulak..he he..


Acik guna resepi yang acik buat Victoria Sandwich Cake haritu... bezanya cuma kalau VSC takyah nak bubuh kaler..kalau yang ni dah namanya marble, kena la bubuh kaler kannnnnn...

250 gram Butter 
250 gram Gula Kastor (boleh kurangkan sukatan kalau tak suka manis..)
5 biji telur B
1 sudu kecik esen vanilla
2 sudu besar susu pekat

250 gram Tepung Gandum
2 sudu kecik Baking Powder
* kedua-dua bahan ni acik ayak 3 kali 

Mula pukul butter dan gula kastor sampai putih sikit... kemudian masukkan telur satu persatu... masukkan esen vanilla dan susu pekat... kena kaup balikkan adunan untuk nak bagi adunan rata...  last sekali masukkan tepung sikit demi sikit... 

Kalau nak bakar dalam loyang, jangan lupa alas baking paper dalam loyang tu ye... acik haritu beria dah siap gunting baking paper...sudahnya terlupa nak masukkan dalam loyang... selamba je terus tuang adunan dalam loyang... pastu baru ternampak baking paper tu kat sebelah...huaaaaaa... habis la kek aku ni camne nak keluarkan daripada loyang nantiiiiiii... tapi acik pasrah... terus bakar aje dalam oven... dah lepas bakar, acik sejukkan betul-betul.... pastu kena la potong kat dalam loyang tu dan keluarkan sepotong-sepotong... ohhhhh nasib okey sebabnya sebelum tu acik memang dah lengserkan loyang tu dengan margerin... 

Cara nak marblekan kek ni, kita bahagikan adunan pada beberapa warna yang kita suka... kalau kaler coklat ni acik guna coklat emulco... kaler pink ni takde perasa... pastu kita ambik sesenduk setiap kaler kita bubuh kat bahagian tengah... setiap kali bubuh adunan, kita hentakkan loyang sikit... jadi la macam yang acik buat ni...

Acik bakar kek ni kalau dalam oven acik 45 minit pada suhu 180 darjah celcius... loyang ni 9 inci... alamak inci ke cm ek... tapi ada tulis nombor 9..he he...



Saja je makan dengan aiskrim Neapolitan Wall's... konon nak sama kaler dengan kek... kuning, pink dan coklat... gituuuuuu..


Nanti korang cuba yek... 




Wassalam