Friday, 2 May 2014

IBUUUUUU..SAYA NAK CHURROS LAGIII





Assalamualaikum


 Semalam ingat lepas balik lunch kat Restoran Cina Muslim Adam Lai, konon kitorang nak jalan-jalan kat SACC...tapi dah lepas makan, eh ngantuk lak..he he... kesian la abanglong tak dapat nak mengopi kat Big Apple sambil-sambil makan donat...



Masa dalam kereta, acik cakap la kat abanglong yang acik nak try buat Churros.... haritu pernah tengok kat AFC Channel si Anna Olson tu buat Churros macam senang jek... meh ler kita try...

Sampai je rumah, acik pun google la resepi... oooooo sikit aje bahannya... telek punya telek, akhirnya acik ambik resepi kat blog MAMASYA... TQ ye Mamasya :)



Acik guna nozzle bintang yang besar... tu yang dapat Churros gemuk...hikhik... tengok orang lain buat panjang-panjang... acik saja buat pendek-pendek sikit... senang anak nak makan cicah sos coklat... tak ke halnye lenguh nak menekan panjang-panjang..ahak hak...

Acik buat 2 adunan sebab tahu kompom tak cukup kalau buat 1 adunan aje... memang betul pun... buat 2 adunan ni pun tak cukup gak... suka sangat anak-anak acik makan... Churros ni pun baru 1st time makan sebabnya tak pernah jumpa kiosk yang jual Churros kat Shopping Complex ke kat mana-mana ke... dah pandai buat sendiri je la... 

Harini sibuk Aliah tanya acik, bila ibu nak buat Churros lagi... ingat nak buat tadi tapi baru perasan tepung gandum dah habis...he he... kena beli tepung dulu la gamaknye...


Jajan-jajan omputih ni kan sesuai untuk anak-anak aje...kalau kita-kita ni yang terlebih makan, ampunnnnnnn sendat baju nantiiiii...


Wassalam