Tuesday, 13 May 2014

HADIAH HARI IBU :)




Assalamualaikum


Beria husben ajar keluar jalan-jalan harini... tapi acik taknak...acik ajak dok rumah aje... bersemangat sungguh acik nak buatkan yang spesel untuk anak-anak nak makan.... spesel la sangat..heheh...


Tadi acik buatkan Mini Pavlova...rindu dah lama tak buat... kalini saja buat kaler pink... suspen gak takut tak jadi... alhamdulillah jadi jugak...



Mula-mula abanglong cakap tak suka sebab dia kata pavlova ni manis sangat... tapi bila dah cuba makan satu, pastu leh pulak ambik lagi 2 biji... haaaaaaa kan dah sedap...eksyen tadi cakap taknak... abanglong cakap pavlova yang acik buat ni sedang-sedang aje manisnya... acik memang dah kurangkan sukatan gula... kalau ikut asalnya 1 cawan...tapi acik guna 3/4 cawan aje... pastu whipping cream ni acik tak letak gula kastor... kalau letak jugak, memang manis ya ampunnnn...




Ni pulak Makaroni Bakar acik buatkan untuk abanglong yang dah lama suruh buat... layan je la kan tekak abanglong yang omputih sesaja ni... asalnya abanglong ni dari kecik takmo makan benda lain kecuali whipped potato KFC tu aje... penat la masa tu acik buatkan bubur letak macam-macam... hampeh takmo jugak... bila bagi makan whipped potato KFC tu, eh sukaaaaaaaa... sabo je la kan abanglong ni... he he..



Saja buat comel-comel camni... dapat idea daripada Dapur Cik Mat Gebu... tapi resepinya acik belasah ikut sendiri...



Hari ibu haritu acik lepas lunch, terus acik uli tepung nak buat Cinnamon Roll ni... saja nak habiskan 1/2 peket yis yang dah terbukak... so dapat buat 250 gram tepung aje... 


Dapat la 9 biji Cinnamon Roll letak dalam loyang... atasnya acik tabur coklat cip...



Yang bahagian bucu hujung kedua-dua belah, acik letak dalam cup ni... nampak comel je pulak :)

Abanglong siap suruh acik buat lagi sebelum dia balik kampus bulan depan nanti... suka sangat lak makan Cinnamon Roll ni... nasib la mintak yang senang, boleh la acik buatkan lagi...



Macarons pink ni acik buat minggu lepas... tapi kali ni bahagian atas tak berapa rata dan licin... nak kena buat lagi sekali baru lulus dengan cemerlang..hikhik..



Pancake ni pulak acik buat sebab kesiankan kuning telur lepas buat macarons tu... ada 3 biji telur kuning... masukkan aje semua dalam adunan pancake.. gebu dan lembut pancake ni jadinya tau.... makan camtu aje pun sedap... sampai ke esok pun masih lagi lembut....



Ni baru cerita hari ibu...he he... hari khamis ke bila masa acik ambik Aliah kat sekolah agama waktu petang... Aliah masuk je kereta terus tanya acik...

Aliah    :     Ibu suka bunga ros tak?
Ibu       :      Biasa je... kenapa tanya... 
(tetiba acik ternampak ada budak lalu depan kereta pegang bunga ros..)

Ibu     :    Haaaaaa ibu tau... ni mesti awak nak belikan ibu bunga ros kan... ibu takmo la... membazir aje... jangan belikan ibu tau... 
Aliah      :    Habistu ibu nak saya belikan apa untuk hari ibu?
Ibu    :    Alaaaaaaaa...takyah pun takpe...tapi kalau awak buatkan ibu kad pun ok jugak...hikhik...
Aliah   :     Memang la saya nak buatkan kad untuk ibu...pastu saya nak letak bunga ros tu kat dalam kad tu...
Ibu    :    Fulamakkkk...surprise sungguh la awak ni dikya oiiiiiiii...

Masa hari Ahad siang tu, acik masak macam biasa.... malas nak keluar pegi mana-mana.. lagipun kan hari sebelum tu dah penat pegi kenduri kawen... ingatkan takde dah hadiah dari Aliah tu... senyap aje...

Tetiba malam tu masa acik tengah terhegeh-hegeh gosokkan baju sekolah diorang, Aliah datang bawak 2 kuntum bunga ros kecik ni... 1 beli kat sekolah kebangsaan...1 lagi kat sekolah agama... mula-mula beli kaler purple... pastu bila nampak ada kaler pink pulak, Aliah beli lagi sekali... dah tahu ibu kan suka kaler pink katanya... yang rantai tangan getah tu pulak tempah dengan kawannya... adoi la kelako lak Aliah ni... 

Ibu      :     Mana kad yang awak cakap nak bagi ibu tu?
Aliah       :       Saya dah buat pastu saya tengok tak cantik, saya buang...


Kehkehkeh..




Bersama 2 orang hero yang buat acik bersyukur dan tersenyum sampai dalam mimpi...he he... Alhamdulillah abanglong dapat Dekan lagi result baru ni... Abangngah lak dapat pilihan pertama untuk sambong belajar Diploma Kejuruteraan Awam kat UiTM Pasir Gudang... syukur alhamdulillah.... ni la hadiah yang paling berharga dan paling bermakna... 


Tahniah juga pada kakak dilantik jadi Penolong Ketua Pengawas untuk Tingkatan 1... mudah2an kakak dapat jalankan tanggungjawab dengan sebaik mungkin...


Sayang semua anak-anak ibu :)



TQ pada Nuffnang dan Inti Internation University & College untuk iklan CPUV dalam blog acik ni... TQ jugak pada korang yang selalu datang jenguk kat sini....Terima kasih daun keladi :)

Wassalam