Wednesday, 23 April 2014

TIPS DAN PETUA BUAT ROTI LEMBUT DAN GEBU ULI TANGAN




Assalamualaikum



Tak sangka lak sejak acik buat tutorial buat roti uli tangan, pageview blog acik ni makin meningkat... Alhamdulillah... ramai gak yang dah cuba buat roti uli tangan ni ye... bagus la tu... acik pun sekarang ni suka lak buat roti uli tangan aje... dulu memang acik guna mixer yang besar giant tu...he he.. sekarang ni sebab nak buat sikit aje, uli tangan aje la gamaknye...

Disebabkan ramai yang dah cuba buat dan adakalanya tak berapa menjadi, so harini acik nak bagi tips dan petua camne nak uli roti tu okey... dalam entri yang lepas-lepas, banyak dah acik turunkan ilmu... so boleh tengok gak yang dulu punya tau...

Pada yang dah cuba dan berjaya, syabas acik ucapkan... tapi sedih gak bila ada yang copy paste resepi roti blog acik ni pastu seolah-olah resepi tu dari dia sendiri... korang takleh nak elak sebabnya sekali pandang acik boleh tahu resepi dan cara buat roti tu datangnya dari blog acik ni... sedihhhhhh....

Walaupun hatiku kuciwa dan terluka, ehcewahhh... camne pun nak jugak bagi tips dan petua buat roti uli tangan kat korang.... biar korang pandai pastu boleh buatkan untuk keluarga... kompom diorang bangga mak diorang dah pandai buat roti sendiri...he he he...


Ni contoh doh yang tak bagus... tepung masih bergentel kat dalam... struktur tak berapa licin... kalau camni korang kena uli lagi dan lagi dan lagi...



Kalau macam ni kira okey... masa kita henyak-henyak doh tu kita dapat rasa dah takde tepung yang bergentel...uli pun takde la lama sangat.. kalau acik, lebih kurang 5 minit aje...



Nak tahu doh ok ke tak ok, lepas uli, tapak tangan kita takde melekat doh langsung... nampak bersih je kan... ampun ler terpaksa tunjuk tapak tangan momok...hikhik...

Kalau doh masih melekat kat tangan lepas uli macam nak pengsan, tu maknanya doh terlebih air atau margerin... cara nak selamatkan doh tu, tabur la tepung sikit demi sikit... lepas tabur kita uli lagi... jangan tabur tepung sekali banyak...alamatnya roti kita ni nanti jadi keras berdengkang...




Nak tahu doh roti kita jadi ke tak, lepas diuli dan diperap selama lebih kurang setengah jam, kita taburkan sikit tepung kat dulang, pastu kita uli lagi sekali untuk buang angin dalam doh... kalau doh tu dapat licin macam ni, inshaaAllah lembut la roti tu nanti.... 


Bila kita dah bulat-bulatkan dan perap lagi lebih kurang setengah jam ke 45 minit, doh tu nampak lagi licin... takde nampak ketul-ketul .... nak perap doh yang dibulat-bulatkan ni sebaiknya jangan bagi udara masuk langsung... kecuali kalau masatu memang cuaca panas bahang... kalau hari tak panas, kita kena tutup ikut kreativiti masing-masing... macam ni tadi acik letak dalam bekas kuning dan tutup bertingkat-tingkat dengan bekas kuning yang lain....

Dan lagi satu...sebaiknya guna margerin Pelangi... tadi acik cuba guna margerin dot dot dot, tak sama hasilnya... lembut tu lembut la... tapi kalau guna margerin Pelangi, roti jadi lagi lembut tau...

Resepi atau cara-cara yang lain boleh tengok kat SINI, SINI dan SINI

Harus diingatkan resepi ni hanya untuk buat roti uli tangan... kalau guna mixer, lain caranya... dan kalau guna Bread Maker pun lain caranya... sejujurnya acik memang tak pernah guna Bread Maker...jadinya susah acik nak jawab kalau ada yang bertanya sebab takde pengalaman... 



Ni tadi acik buatkan untuk kawan...dia nak 10 bekas roti cheese tabur gula ni... tadi acik uli 1.25 kg tepung... gigih acik uli tangan 3 bekas...  dapat la 13 bekas ni... 1 doh acik timbang 30gram.... ada baki 3 bekas, boleh la anak-anak acik makan... suka diorang tauuuu :)

Korang nanti cuba ye...jangan cepat putus asa okey...


Wassalam