Wednesday, 30 April 2014

MACAROON KU MENJADI...HOYEHHHHHH :)




Assalamualaikum


Hoyeh la sangat... harini buat jadi...esok lusa buat tak tentu lagi jadi ke tak..he he he... tapi ye la kan... sebab first time buat... bila menjadi tu rasa legaaaaaaaa sangat-sangat... idak ler bahan-bahan nak buat tu terpaksa ditongsampahkan kalau tak jadi... syukur alhamdulillah :)

Alkisahnya, kakak dan Aliah dah lama nak rasa makan Macaroon.. eh Macarons ke Macaroon ek...ahhhh lantakkk... asal ada bunyi run run... kihkihkih... selalu kalau jalan kat shopping complex kan ada kiosk yang jual benda ni kan... diorang berdua suruh acik beli...acik tengok harga, mak oiiiiiiiiiii mahalnye harga... macaroonnye cenonit aje... sayang duit aihhhhhhh... nasib la kakak dan Aliah dapat ibu tangkai jering...hikhik... acik terus cakap, "takyah beli, nanti ibu buat.." Janji punya janji, dah berkurun gak rasanya, telan airliur je la budak pompuan dua orang tu...kesian anak ibu...he he..



Tak sangka lak menjadi macaroon ni... acik tak ikut sangat cara dan pantang larangnya..  tapi mungkin sebab acik dah pernah buat pavlova, so dah tahu la sikit basic nak buat... lebih kurang aje dengan pavlova... cumanya macaroon ni ada serbuk almond... 



Resepi macaroon ni acik ambik daripada blog HANAMEMORIES.. sebelum nak buat tadi, acik tengok youtube omputih cara nak buat macaroon ni dulu... lagi mudah dapat tengok step by stepnya... 

Tadi acik letak filling Nutella aje... ingat esok ke lusa ke nak buat lagi... nak letak filling yang ada rasa lemon ke, custard ke... kalau rajinnnnnnn....


Pehhhhh harini lagi sekali acik rajin kemain... lepas masak untuk lunch, dalam kepala dah fikir nak buat apple pie... sebenarnya kesian kat apple 5 biji yang dah lama ada kat dalam petiais... sebelum nak hantar Aliah kat sekolah agama, acik dah siap masakkan inti apple ni... letak serbuk kayu manis...emmmm harum je bau masa masak inti tadi...




Balik hantar Aliah, acik terus buat doh pie ni... senang aje... cuma letak tepung 250gm, butter 150 gm, secubit garam halus dan air 60gm... resepi ni baru acik tengok dalam buku... anak-anak acik cakap sedap gak kulit pie yang acik buat tadi ni... rangup katanya...



Acik buat apple pie letak dalam aluminium foil aje... senang keje... tak melekat langsung lepas dibakar... 



Ohoiiiiii..macam sedap je kan... acik tengah berpantang ni... boleh tengok aje...takpe-takpe... lepas sebulan, acik buat lagi..masa tu dah boleh rasa dah... yang harini acik buat memang untuk anak-anak yang makan... nak bagi abanglong berisi sikit badannya... haritu balik kurus kering sangat.... memang balik cuti ni, abanglong makan aje kejenye... tadi petang dah makan benda-benda ni semua.... malam tadi lak, makan nasi bertambah sebabnya ada lauk kari daging letak kentang.... pastu ada pulak acik gorengkan papadom... berselera sungguh la abanglong makan... suka acik tengok...





Diakhiri cerita dengan gambar-gambar kakak yang bahagia dapat makan macaroon ibu buat :)



Wassalam