Wednesday, 19 March 2014

HOMEMADE PIZZA DOH ROTI



Assalamualaikum


Harini acik terlebih rajin... walaupun pagi tadi sibuk sikit melayan abanglong..pegi beli tiket bas la...pegi pejabat pos bayar P1 la... selalunya abanglong pegi balik naik keretapi tapi hari Ahad ni semua tiket keretapi dah habis...balik naik bas la gamaknya....

Untuk lunch tadi acik masakkan nasi lemak... malas nak pegi pasar... guna apa yang ada aje kat dapur tu...  lepas lunch acik start uli doh... teringin lak nak buat pizza... tapi acik nak guna resepi doh roti aje... lagipun sebab orang selalu tanya, boleh ke resepi doh roti buat pizza... so acik pun cuba la try test buat pizza harini... time takde air ni tetiba rajin lak acik kan....



Nanti la ye acik tunjukkan step by step buat homeade pizza ni... tadi test aje... takut tak jadi... takde snap gambar masa buat tu... next time acik tunjukkan okey...




Masa dah nak bakar pizza ni tadi, acik suruh abanglong pasangkan suiz oven... syukur la tak berlaku apa-apa yang tak diingini... oven tu ada cas elektrik... abanglong terkena sikit macam acik kena semalam... abangong kata mungkin ada masalah wayar bumi... acik pun call la si Edi Lampu yang selalu buat wiring kat rumah acik ni... Edi cakap betul la tu... patut la semua barang letrik kat dapur bila terpegang terasa ada cas letrik... hari Jumaat ni baru Edi datang betulkan...



Dah jadi macam tu, takut la acik nak guna oven tu kan... tapi pening la pulak...pizza acik tu nak bakar macam mana... oven ada itu aje... tetiba teringat ada pemanggang ajaib... ahhhh belasah aje bakar guna pemanggang ajaib tu...kalau takde la pemanggang ajaib tu, acik nak bawak pizza acik kat Restoran Domino ke Pizza Hut ke..mintak tolong diorang bakarkan pizza acik kejap...kehkehkeh...macam la diorang nak layankan... tak pun mesti diorang nanges tengok pizza acik buat lagi ngancam daripada diorang punya... adoiiiiiiiiii muntoh hijo korang yek.. lawak di petang hari :)



Alhamdulillah menjadi juga pizza acik ni walau dibakar guna pemanggang ajaib... suspen je kan... guna api kecik aje... acik lapik pizza ni dengan aluminioum foil... kalau tak guna aluminium foil pun takpe kot...




Acik buat 1/2kg tepung...dapat 2 biji pizza... rasa pizza ni lembut sebab guna doh roti... sedap anak-anak acik makan tadi...




Acik letak Beef Pepperoni, Crab Stick dan Capsicum a.k.a. lada benggala... sebelum tu letak tomato puri Adabi...kemudian taburkan dengan mozarella cheese...




Kalau nak rasa pizza tekstur lembut boleh la guna doh roti kat SINI... kalau nak tekstur yang macam jual kat Pizza Hut tu ke, yang tu kena google...he he...



Wassalam