Thursday, 6 March 2014

CHOCOLATE CHIP COOKIES ... STEP BY STEP




Assalamualaikum


Baru lepas mengemas dapur...harus esok berat kurang 100 gram sebabnya malam ni dah banyak bakar lemak....he he... kalau tengok dapur dah kemas, rasa lega sikit kan...

Okey...malam ni nak ajar korang buat Chocolate Chip Cookies...katanya rasa cookies ni macam Famous Amos... nak tahu samake idok, korang cuba la buat yek...




Asalnya acik ambik resepi ni daripada blog Kak CT Delima... Kak CT lak ambik daripada blog Nad'z Cute Oven... so terpulang pada korang nak ikut resepi dan cara yang mana ye... kadang sebab kita dah adjust ikut kesesuaian oven kita...gituuuuuu... apapun TQ pada tuan punya resepi yang asal...



Kalau ikut acik :-

Tepung Gandum        280 gram
Serbuk Koko          20 gram
Tepung Jagung        2 sudu besar
Susu Tepung/Susu Pekat       2 sudu kecik
Soda Bikabonat             1/2 sudu kecik
Garam Halus        Secubit


Gula Kastor 150 gram


Butter    1 biji
Telur Kuning    1 biji
Esen Vanilla     1/2 sudu kecik



Almond Nib   -  ikut suka nak letak berapa banyak...selalunya acik letak 1/2 cawan

Almond Nib sebaiknya dibakar sekejap dalam oven... kejap aje..dalam 5 - 7 minit...



Chocolate Chip   -   pun ikut suka nak letak berapa banyak...acik letak 1/2 cawan



Mula-mula pukul butter dan gula kastor sampai kembang



Masukkan Kuning Telur



Masukka Esen Vanilla


Kaup balikkan adunan...supaya rata..


Kalau guna susu pekat kena masukkan masa ni...tapi kalau guna susu tepung, kena campurkan kat mangkuk tepung tadi..



Bahan-bahan kering kita masukkan dalam bekas yang lebih besar... kalau mixer korang jenis besar, boleh la masukkan bahan kering ni dalam mixer sedikit demi sedikit... tapi kalau mixer kecik, buat macam cara acik ni pun takpe... lagipun sebab acik nak buat banyak kali, so malas nak basuh mixer yang dah bercampur tepung berulang kali...jadinya mixer tu hanya guna untuk pukul butter, gula, telur, esen vanilla dan susu pekat aje.... selesai adunan pertama, kita boleh dah pukul butter dan gula untuk adunan yang seterusnya...



Yang bahan-bahan kita dah pukul tadi kita gaulkan semua dalam bekas... kalau nak senang, kita gaul dengan tangan yang dah dibasuh bersih..



Pastu masukkan almond Nib dan chocolate chip...gaul lagi bagi rata...




Dulang pembakar tu samada kita nak lengserkan dengan shortening atau kita alas baking paper... kalau takde dua-dua ni, kita lengserkan dengan margerin pun boleh juga..

Ada 2 cara kita nak bentukkan Chocolate Chip Cookies ni... kalau kita nak cookies ni menggerutu (contoh boleh tengok Kak CT Delima punya..), kita ambik sejemput pastu terus letak kat dulang pembakar... dah jangan usik...biar aje gitu...



Tapi kalau nak Chocolate Chip Cookies bentuk bulat macam acik buat ni, korang kena ambik doh dan bulatkan...pastu leperkan...baru letak kat dulang pembakar...



Pastu boleh susun chocolate chip ni kalau rajinnnnnnnnnn... kalau tak rajin pun takpe coz dalam adunan cookies ni kita dah letak chocolate chip tadi kannnnn...

Kena susun jarak sikit sebab bila dibakar, cookies ni mengembang...

Kalau ikut oven acik, suhu 180 darjah celcius...sebab cookies ni saiz besar, tadi bakar ambik masa 25 minit... kalau saiz biasa yang orang buat jual tu ambik masa 15 - 20 minit... dah minit ke 15 tu korang check la dalam oven yek...kalau terlebih masa kang rasa pahit pulok...

Bila dah keluar oven, cookies ni kalau disentuh masa panas-panas, memang teksturnya memang lembut tapi bila dah sejuk teksturnya akan jadi rapuh dan krunchy...



Bila dah sejuk betul-betul, baru la kita masukkan dalam bekas kedap udara atau boleh la di pekkan macam acik buat ni... tahan lama la krunchy nya kan...


Korang cuba la buat okey..mana tahu tetiba bulan puasa tahun ni boleh buat bisnes cookies pulak kannnnnn... kalau ada hajat nak buat, kena buat sample awal-awal...jangan dah masuk bulan puasa baru nak bagi orang rasa, memang susah la orang nak oder...sebabnya tokey-tokey cookies lain dah lama buat promosi...


Selamat Mencuba :)


Wassalam