Friday, 14 February 2014

MISI SELAMATKAN ANAK KUCING...TQ JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA :)




Assalamualaikum


Cemas sungguh acik siang tadi.... alkisahnya ada sekor anak kucing belakang rumah termasuk dalam salur air mesin basuh kat dapur... anak kucing ni kiranya adik si Manja la jugak kan... mak Manja baru beranak lagi bulan lepas... tapi kali ni bapaknya kucing bulu remang...jadinya adik-adik si Manja ni comel-comel semuanya...bulat-bulat aje... memang geram aje acik nak memegang... tapi anak-anak kucing ni takut dengan orang..pantang kita dekat, mencicit semua lari... cuma sekor aje yang acik dah berjaya jinakkan... yang mata zoro dalam instagram acik tu...

Tengahari tadi macam biasa, husben acik bagi semua kucing makan... yang Manja punya bekas makan letak dalam rumah... bekas makan untuk yang lain tu letak kat tepi pintu aje...





Konon harini nak la cuba pegang anak kucing yang lain pulak... masa anak kucing yang ni tengah makan, husben acik tutup la pintu belakang... ingat boleh la pegang... tapi punya la dia takut...terus dia lari menyorok bawah kabinet dapur... bila acik tunduk dan hulurkan tangan nak ambik dia, terus tiba-tiba dia masuk dalam lubang salur air washing machine kat sebelah kabinet dapur tu... acik terus tergamam dan menjerit... ayahhhhhhhhh!!! anak kucing masuk lubangggggg!!! nak buat camne niiiiiiii!!!!

Oh makcik panik...apa nak buat... acik terbayangkan anak kucing ni jatuh masuk dalam tangki septik aje...sebabnya saluran air washing machine bersambung dengan bilik air sebelah terus ke tangki kumbahan... ohhhhhhh takleh nak fikir...  pastu acik terus teringat nak call JPAM... terus dial 999... bagi alamat dan detail, diorang suruh tunggu kejap... staff tengah pergi tangkap ular kat Rantau Panjang, Klang....  sambil nak menunggu tu, kitorang cari ikhtiar camne taknak bagi anak kucing tu terus jatuh dalam lubang tangki septik kat dapur tu... 




Tak lama tu JPAM sampai... mula-mula curah air kat toilet sebelah... anak kucing tu lari kat lubang yang dia jatuh mula tadi...nampak kepala tapi takleh nak ambik..kepala anak kucing tu besar...tangan tak muat masuk lubang...pastu anak kucing tu masuk balik lubang... husben acik lak tahan dengan bakul jaring kat lubang lagi satu... curah air banyak kali tak jugak dapat... takut jugak kalau anak kucing ni lemas dalam lubang bila kena curah air tu... tapi itu aje la caranya.. kalau tak, memang kena pecahkan tile kat saluran tu...fuhhhhhh....cemassss... dah la anak kucing ni tak mengiaw langsung...acik tak putus-putus berdoa supaya anak kucing tu selamat...

Dah cuba macam-macam cara, tiba-tiba husben acik bagi idea..tutup 1 lubang...curah air banyak-banyak daripada toilet...jadinya air akan terkepung... so anak kucing tu takleh nak lari ke mana... memang risiko sebab kemungkinan anak kucing tu mati lemas... 

Dan akhirnya seperti yang dijangka, anak kucing tu hanyut  ke lubang salur air washing machine... dengan pantas staff JPAM tu sauk kepala anak kucing yang bulunya habis lencun... Ya Allah...syukur Alhamdulillah... terus acik peluk anak kucing tu dan lap dengan tuala... kesian sangat...menggigil-gigil dan terketar-ketar... tak sedar acik nangis...tak sangka anak kucing tu boleh selamat...

Apapun, acik nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada semua staff JPAM yang datang selamatkan anak kucing ni siang tadi... termasuk staff operator yang jawab panggilan... diorang semua ada sifat sabar dan penyayang pada haiwan... sangat cekap menjalankan tugas dan sangat peramah...

Lepas anak kucing tu dah kering bulunya, acik pun pulangkan la balik kat ibunya kat belakang rumah... ampun ye ibu kucing... makcik janji taknak ambik anak awak lagi...he he... staff JPAM tu tadi pesan suruh bagi nama PAIP kat anak kucing tu..hikhik.. lega bila tengok si PAIP dah boleh berlari dan main kejar-kejar dengan adik beradiknya macam biasa... Alhamdulillah...

Akhir kata, tutup la semua lubang yang ada kat rumah tu kalau rasa-rasa nak bela anak kucing yek...sekian dari penculik anak kucing yang dah tobat...kehkehkeh...


Wassalam