Sunday, 9 February 2014

DONAT LEMBUT ULI TANGAN :)




Assalamualaikum


Malam tadi sebelum tido makan vitamin R...tu yang harini rajin update..he he...lawak je... lepas je acik update blog malam tadi, nampak lak gambar donat kat linkwidget blog acik ni... Aliah yang ada kat sebelah acik masa tu tetiba cakap," Sedapnya kalau dapat makan donat ibu buat.." Kesian lak kan...anak dah cakap teringin nak makan...acik pun cakap la, "Okey..esok ibu buat.." Suka Aliah bila dengar acik cakap acik nak buat...



Selalu acik buat donat uli guna mixer...uli ambik masa 10 - 15 minit... tapi ni sebab nak buat makan sendiri malas lak nak uli guna mixer tu...lagipun kalau uli guna mixer sekurang-kurangnya kena buat 1kg tepung... harini acik nak buat 1/2 kg tepung aje... pastu acik terfikir nak guna resepi roti uli tangan yang acik guna sebelum ni... kalau guna resepi donat yang asal, uli guna tangan, belum tentu lagi lembut donat tu... cumanya kalau kita resepi roti ni kosnya tinggi sikit...sekali ganda kos resepi donat... gula, margerin, telur semuanya double...



Acik uli sekejap aje...asal doh tu dah tak melekat kat tangan... masa uli tu acik dah dapat rasa donat ni akan jadi lembut walau guna tepung gandum aje...



Korang boleh cuba resepi donat uli tangan ni okey... inshaAllah jadi dengan lembutnya :)

Sama je macam resepi nak buat roti cuma tukarkan tepung high protein kepada tepung gandum biasa..




500 gram tepung gandum
1 sudu kecik bread improver
1 sudu kecik garam halus
2 sudu kecik susu pekat atau susu tepung
2 biji telur A atau B
100 gram margerin

210 ml air suam
100 gram gula pasir
1 peket yis Mauripan


Untuk resepi donat yang asal boleh tengok kat SINI





Cara nak buat donat ni sama macam cara nak buat roti...boleh tengok kat SINI... lepas doh kembang, kita bulat-bulatkan doh...lepas bulatkan kita leperkan... susun atas dulang... biarkan doh kembang lagi sekali... nak goreng baru kita tebuk lubang....

Cara bulatkan dan leperkan doh donat boleh tengok kat SINI

Tips goreng donat agar tidak serap minyak, donat tu jangan diterbalikkan selalu... api sederhana... bila dah angkat kita kena toskan... lagi sedap kalau kita salutkan donat ni dengan gula pasir yang diblend... tapi acik malas nak blend gula nanti bersepah..he he...so acik salut donat ni guna gula pasir halus aje... sedap jugak emmmmmm... dah buat yang tukang buat kena makan sebiji aje...nanti gebu macam donat..hikhik..ada banyak lebih kena bagi jiran gituuuuuuuuuuu....




Selamat Mendonat :)


Wassalam