Friday, 3 January 2014

WALNUT CARROT CAKE...STEP BY STEP




Assalamualaikum



Sori la lambat nak ajar buat Walnut Carrot Cake ni yek...alkisahnya tadi acik buat roti...tetiba datang angin kus kus rajin ni kan...semua benda rasa nak buat....pulak tu kena hantar kakak dan Dikya ke sekolah pukul 2.00 petang...pukul 1.25 tengahari  baru nak hidupkan oven...nasib la tepat-tepat pukul 2.00 petang roti pun elok masak...suspen je kan....

Tinggalkan cerita pasal roti tu...kali ni nak ajar korang buat Walnut Carrot Cake pulak... kalau Walnut Carrot Cake ni senang sikit kot....tak leceh sangat...cuma nak kena parut carrot tu yang lenguh sikit... kalau korang cuba buat, inshaaAllah jadi...asal sukatan bahan kena betul okey...


Acik ambik resepi dari blog Kak Zu Semanis Gula... cuma ada yang acik dah ubah sukatan pada gram undah mudahkan acik...terpulang nak ikut sukatan yang mana satu okey...



Sebatang carrot yang diparut halus... carrot ni agak2 la yek...paling banyak pun guna carrot sebatang setegah...

Tepung Gandum       250 gram
Soda Bikabonat     1 sudu kecik 
Baking Powder   2 sudu kecik
Serbuk kayu manis    1 sudu kecik
Garam Halus   1 sudu kecik
* Kesemua bahan diayak

Telur B    5 biji
Gula Halus      300 gram
Minyak Jagung / Masak    1 cawan


Walnut yang dah dibakar terlebih dahulu dan dipotong kecik2      1 cawan atau ikut suka



Pukul Telur dan gula hingga kembang atau hingga gula hancur



Bahan-bahan yang diayak tadi acik suka letak dalam bekas kecik...



Masukkan telur dan gula yang dah dipukul ke dalam bekas...Kacau guna senduk atau spatula..



Masukkan carrot yang telah diparut halus..



Masukkan minyak jagung atau minyak masak..



Kacau guna senduk dulu...



Kemudian baru guna mixer pada kelajuan perlahan untuk elakkan tepung bergentel...sekejap aje pukulnya...



Masukkan walnut...kacau rata... kemudian dibakar pada suhu 170 - 180 darah celcius selama 25 - 35 minit...yang ni kalau ikut oven acik...masa yang diambil untuk bakar bergandung pada saiz acuan dan loyang... kalau loyang besar, kadang tu ambik masa 45 minit...



Macam acik semalam guna acuan aluminium love ni ambik masa 30 minit... nak tau kek dah masak ke tak, boleh la dicucuk kat bahagian tengah kek dengan cake tester...



Tunggu kek dah sejuk betul-btul baru boleh letak Cream Cheese Frosting... kalini acik cuba resepi guna gula icing dan butter...

250   gram cream cheese
125   gram butter
125 gram   gula icing yang telah diayak..wajib ayak tau...

Mula2 pukul cream cheese dan butter... kemudian baru dimasukkan gula icing... pukul sekejap aje asal rata...  boleh dipaipkan atas kek ikut kreativiti sendiri...

Kalau nak guna resepi Cream Cheese Frosting lagi satu boleh tengok kat SINI




Bekal anak bawak pegi sekolah...1 untuk kakak...1 untuk Dikya   :)



Selamat Mencuba :)



Wassalam