Tuesday, 21 January 2014

PRACTICE MAKES PERFECT



Assalamualaikum


Semalam sakit peyut, so takleh nak update blog...kehkehkeh..boleh pakai ke alasan tu...ikut kita la kan...kalau rasa nak update, ye update...kalau takde mood tu, memang buat dek aje kan...



Harini pagi kena buat Roti Jala untuk Ida Katering...lama dah tak buat roti jala ni... seronok gak kalau ada oder roti jala...bahannya cuma tepung gandum, telur, santan atau susu tepung, minyak masak, garam halus dan air... modal tak sampai RM8-00..boleh dapat RM48-00 untuk 160 biji...buat tak sampai 1 jam setengah... memang untung kan...

Cuma nak kena mahir kalau nak cepat siap... teringat acik masa mula-mula kena buat roti jala ni... acik dah cakap acik tak pandai buat tapi orang tu suruh gak acik buat...  masa tu nak habiskan sekilo tepung pun ambik masa berjam-jam... asik tak jadi aje...tak nampak jalanya...melekat kat kuali lak tu... sudahnya banyak yang dibuang... udah la kena berdiri lama... tangan lak dah lenguh... nangessssss....

Nasib la acik ni jenis tak cepat putus asa...selagi tak pandai acik akan cuba banyak kali... pastu pegi masuk kelas belajar... masa tu acik tak pandai tengok resepi kat blog lagi... kena tengok depan mata baru pandai sikit kot... 

Bila dah banyak kali praktis, akhirnya pandai la acik buat roti jala ni... makin lama makin cekap... tahu kat mana kekurangan.... macamana taknak bagi adunan tersekat-sekat kat acuan... macamana nak senang kacau adunan... masa kacau adunan pun acik dah pandai agak nak letak air banyak mana... ambik masa juga nak jadi pandai... yang penting kena rajin mencuba dan tak cepat putus asa... bila tak jadi acik akan kaji dan buat port mortem apasal la taknak jadi-jadi jugak... gituuuuuuuuuu...


Ceria selaluuuuuuu :)


Wassalam