Wednesday, 8 January 2014

PENAT ITU PENGALAMAN




Assalamualaikum


Saja buat ayat tajuk sejukkan hati...he he...tak ke halnya rasa nak patah pinggang...ambik koooo...ahaiiiii... dah lama tak ambik oder banyak-banyak...sekali kena buat badan ni terkejut la jugak kan... esok-esok kalau buat banyak lagi takde dah penat kot...takpe la... pengalaman...


Acik start kacau adunan kek coklat ni pukul 2.00 petang semalam... pukul 5.00 petang berhenti pegi cari sudu kecik..tak jumpa-jumpa...dari 1 kedai ke satu kedai..selalu ada je kat kedai Bagus tu...tapi kelmarin pegi dah habis...cari kat kedai bahan bakeri yang lain pun takde juga... pukul 7.00 malam sambong balik bakar kek coklat ni lepas ambik kakak kat sekolah... kalau concentrate buat kek coklat ni aje, cepat gak siapnya...tapi ye la kan...banyak hal lain... 

Pastu pulak kek coklat dalam bekas love ni bila dibakar naik tinggi la pulak... haritu buat rasa rendah sangat...so bubuh la lebih sikit...sudahnya naik tinggi, susah la pulak bila nak tuang ganache coklat tu...oh seksa...  



Akhirnya siap gak kek coklat bekas love ni pukul 12.00 tengah malam... nasib la ada balance sudu kecik tu kat rumah... mana yang tak cukup tu acik bagi sudu kecik jenis lain...dah takde nak buat camne kan... kot jumpa nanti acik nak beli banyak-banyak...sakit hati sangat-sangat...bila time nak takde... he he..



Yang bekas besar ni pulak tak cukup coklat ganache nak bubuh malam tadi...  so tengahari tadi baru siap... yang ni nak bagi kat cikgu-cikgu... kalau yang ni senang sikit nak mengisinya... 



Nanti la bila-bila acik tunjuk cara nak buat kek coklat ni pulak...tapi bukan sekarang, esok atau lusa... nak hilangkan penat ni dulu...hikhik... tapi korang boleh tengok resepi kek coklat moist ni kat blog E-na Lovely Kitchen...acik ambik resepi ni kat situ...acik suka kek coklat moist versi bakar...mudah sikit pada acik sebab oven acik besar...sekali masuk dapat banyak...

OKbye nak sambong rehat...kot terus zzzzzzzzzz sedap gak ni...kuikuikui...


Jumpa lagi :)


Wassalam