Sunday, 19 January 2014

KENALI POTENSI DIRI ANAK KITA



Assalamualaikum


Dah lepas makan tengahari ni aiiii mengantuk la pulok...mai kopi secawennnnn...kehkehkeh...teringat lak iklan omputih pelat cakap melayu... bercakap pasal pelat ni kan, acik teringat-ingat abanglong masa kecik dulu... kalau cerita anak masa kecik, acik suka cerita pasal abanglong je kan.... sebenarnya kan blog acik ni pun ramai orang terjumpa bila orang nak search pasal anak lambat bercakap, memang akan masuk blog ni...  acik suka cerita pasal abanglong masa kecik sebab abanglong je yang unik sikit daripada adik-adiknya yang lain...


Banyak kali juga acik dapat email daripada ibubapa yang senasib...yang ada anak ciri-ciri macam abanglong... yang tak tahu nak mengadu kat sapa... yang tak tahu macam mana nak didik anak-anak yang macam ni... ye la kan..orang yang memandang anak kita hanya pandai bercakap dan mengata... hanya suka membandingkan dengan anak-anak orang lain yang lebih bijak dan sempurna... so sedikit sebanyak ibubapa yang ada anak Mild Autistik atau hyperaktif ni akan rasa sedih dan terasa... sama la macam acik dulu... berdesing gak la telinga ni bila orang tanya, eh kenapa anak sulong kau tak macam budak lain...asik menjerit je, takleh dok diam, nakal sangat, cakap entah amende.... tapi alhamdulillah dengan kuasa Allah, abanglong boleh berubah...terasa berbaloi segala usaha acik dan husben, serta doa dari kedua ibubapa kami... syukur sangat-sangat...




So boleh la acik kongsi sikit-sikit macamana kami didik abanglong dari kecik... sekarang abanglong pun dah umur 20 tahun.... alhamdulillah acik dan husben dah bertindak dari awal... dari abanglong umur 3 tahun... masa zaman abanglong kecik dulu takde la banyak game dan gadjet macam sekarang kan... dulu acik dan husben suka bawak abanglong dan abangngah pegi MPH... dok kat situ baca buku... bila time birthday, belikan dia buku yang dia suka.... buku pun takde la yang mahal sangat...  hanya buku aje yang boleh buat abanglong dok diam selain daripada radio, video player, tv dan petiais...he he he... abanglong memang suka bukak tutup benda-benda tu semua sebab dia suka mengkaji... kalau pergi rumah orang, salah seorang samada acik atau husben kena awasi dan tengok abanglong betul-betul...kalau tak, memang habis barang letrik kat rumah orang abanglong usik... ahaiiiiiii... 



Walaupun abanglong takleh berkomunikasi sampai umur 7 tahun, tapi abanglong punya daya ingatan sangat bagus.... walau takleh bercakap tapi abanglong kenal dan sebut semua benda dalam Bahasa Inggeris... ingat lagi masa tu kitorang pegi Taman Burung kat KL... abanglong siap bawak buku Burung... sambil jalan tengok burung-burung, abanglong akan sebut satu persatu nama-nama burung... Peacock, Memphis, Pelican...pelat omputih lagitu...he.heh... kalau pegi pasar pulak, berhenti kat tempat orang jual sayur, abanglong siap tunjuk Lady's Finger, Brinjal, Long Bean...orang yang tengok semua terpegun sekejap...



Abanglong dan abangngah suka sangat kumpul koleksi majalah Horrible Science ni... memang abanglong boleh hafal dan tahu semua benda pasal Sains ni...nama-nama planet, siap boleh lukis susunan planet-planet yang ada...nama urat-urat dan anggota dalam badan pun abanglong tahu... 

Selain daripada akademik, abanglong pandai juga mengaji...arwah mak acik cakap abanglong cepat tangkap... kalau menghafal surah pun kejap aje dah hafal...alhamdulillah terang hati abanglong kan... cuma nak bercakap-cakap dan berborak aje tak pandai... tapi dah besar dah masuk Universiti ni dah boleh berdebat dah..kadang-kadang kalau abanglong dah start membebel, kitorang lak yang tak larat nak dengar..heheh...



Baru ni acik jumpa balik guru kelas abanglong dari form 1 sampai form 3 masa hantar kakak orientasi haritu... cikgu tu cerita la pasal abanglong masa kat kelas dulu... kawan-kawannya panggil dia Kamus Bergerak...he he... syukur sangat-sangat abanglong dapat rakan sekelas yang memahami dan banyak membantu... diorang yang ajar abanglong cara berkawan... bagusnya diorang sebab tak pinggirkan abanglong... selalu ajak abanglong join aktiviti kat luar sama-sama... abanglong memang top kat sekolah dulu...semua pun kenal abanglong..cuma abanglong je tak kenal orang kalau bukan sekelas... sekarang ni pun kadang-kadang terjumpa kawan satu sekolah, kawan tu tegur, "Hai Mukminin.." Acik tanya la abanglong, awak kenal ke budak tu...abanglong cakap dia tak kenal tapi mungkin satu sekolah...sabar je la abanglong ni kan...  

Kalau ada anak-anak macam ni, dari kecik kita takleh biarkan...ibu bapa kena ambik peranan dan buat sesuatu.... pertama sekali kena bawak jumpa doktor... kalau dah disahkan anak kita ada sesuatu, kena rajin bawak pegi terapi... acik dulu memang tak bawak pegi terapi mana-mana sebab masa tu acik tak tahu nak bawak kat mana... acik cuma masukkan abanglong kat Tadika Montessori... kalau sekarang ni acik suka Tadika Smart Reader coz nampak banyak persamaan dengan British Montessori yang acik masukkan abanglong masa umur 3 tahun dulu... sekarang ni dah ada Kelab Anak Autistik kat FB...boleh tahu banyak info...

Kalau ada anak-anak macam ni kena banyak berlembut... kita sebagai ibubapa jangan suka marah-marah, tengking-tengking...kena peluk dia selalu untuk tunjukkan kasih sayang kita sebab anak-anak autistik ni selalunya takde perasaan.... jangan sesekali kita bezakan dia dengan adik beradik yang lain...  kena selalu bawak pegi taman ke atau tempat yang luas agar dia boleh bermain dan bebas berlari sepuasnya...jangan kongkong dia kat rumah aje...kesian dia... sebagai ibubapa juga kita kena wujudkan suasana harmoni kat dalam rumah...kalau rasa nak bergaduh dan bertekak suami isteri pun kalau boleh jangan tunjuk depan anak-anak dan bagi anak-anak dengar....cara kita didik dia masa kecik akan jadi penentu dia di masa hadapan...jangan cepat putus asa dan jangan berhenti berdoa...mudah-mudahan anak-anak kita yang macam ni boleh berubah, boleh hidup berdikari dan boleh bergaul dengan masyarakat, InshaaAllah...



Gelak sakan tengok lukisan 1st abanglong ni...masa ni umur abanglong 5 tahun...  ayahnya siap frame kan... ada pulak badannya macam Cheese..he he...


Yang ni lukisan abangngah...pun masa umur 5 tahun...ok la sikit..lukisan ni namanya waktu pagi, petang, siang dan malam :)


Kakak kata dia lukis gambar dia dan Dikya...apa ke telinga kakak macam teling kucing...kihkihkih... kepala Dikya lak botak macam telur...kakak kata masa tu Dikya baby takde rambut..hikhik... masa ni kakak umur 4 tahun... 



Last sekali lukisan Aliah..kira okey la ni sebab masa ni umur Aliah 3 tahun...


Boleh baca kisah abanglong dulu kat SINI



Ceria Selalu :)


Wassalam