SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Sunday, 19 January 2014

KENALI POTENSI DIRI ANAK KITA



Assalamualaikum


Dah lepas makan tengahari ni aiiii mengantuk la pulok...mai kopi secawennnnn...kehkehkeh...teringat lak iklan omputih pelat cakap melayu... bercakap pasal pelat ni kan, acik teringat-ingat abanglong masa kecik dulu... kalau cerita anak masa kecik, acik suka cerita pasal abanglong je kan.... sebenarnya kan blog acik ni pun ramai orang terjumpa bila orang nak search pasal anak lambat bercakap, memang akan masuk blog ni...  acik suka cerita pasal abanglong masa kecik sebab abanglong je yang unik sikit daripada adik-adiknya yang lain...


Banyak kali juga acik dapat email daripada ibubapa yang senasib...yang ada anak ciri-ciri macam abanglong... yang tak tahu nak mengadu kat sapa... yang tak tahu macam mana nak didik anak-anak yang macam ni... ye la kan..orang yang memandang anak kita hanya pandai bercakap dan mengata... hanya suka membandingkan dengan anak-anak orang lain yang lebih bijak dan sempurna... so sedikit sebanyak ibubapa yang ada anak Mild Autistik atau hyperaktif ni akan rasa sedih dan terasa... sama la macam acik dulu... berdesing gak la telinga ni bila orang tanya, eh kenapa anak sulong kau tak macam budak lain...asik menjerit je, takleh dok diam, nakal sangat, cakap entah amende.... tapi alhamdulillah dengan kuasa Allah, abanglong boleh berubah...terasa berbaloi segala usaha acik dan husben, serta doa dari kedua ibubapa kami... syukur sangat-sangat...




So boleh la acik kongsi sikit-sikit macamana kami didik abanglong dari kecik... sekarang abanglong pun dah umur 20 tahun.... alhamdulillah acik dan husben dah bertindak dari awal... dari abanglong umur 3 tahun... masa zaman abanglong kecik dulu takde la banyak game dan gadjet macam sekarang kan... dulu acik dan husben suka bawak abanglong dan abangngah pegi MPH... dok kat situ baca buku... bila time birthday, belikan dia buku yang dia suka.... buku pun takde la yang mahal sangat...  hanya buku aje yang boleh buat abanglong dok diam selain daripada radio, video player, tv dan petiais...he he he... abanglong memang suka bukak tutup benda-benda tu semua sebab dia suka mengkaji... kalau pergi rumah orang, salah seorang samada acik atau husben kena awasi dan tengok abanglong betul-betul...kalau tak, memang habis barang letrik kat rumah orang abanglong usik... ahaiiiiiii... 



Walaupun abanglong takleh berkomunikasi sampai umur 7 tahun, tapi abanglong punya daya ingatan sangat bagus.... walau takleh bercakap tapi abanglong kenal dan sebut semua benda dalam Bahasa Inggeris... ingat lagi masa tu kitorang pegi Taman Burung kat KL... abanglong siap bawak buku Burung... sambil jalan tengok burung-burung, abanglong akan sebut satu persatu nama-nama burung... Peacock, Memphis, Pelican...pelat omputih lagitu...he.heh... kalau pegi pasar pulak, berhenti kat tempat orang jual sayur, abanglong siap tunjuk Lady's Finger, Brinjal, Long Bean...orang yang tengok semua terpegun sekejap...



Abanglong dan abangngah suka sangat kumpul koleksi majalah Horrible Science ni... memang abanglong boleh hafal dan tahu semua benda pasal Sains ni...nama-nama planet, siap boleh lukis susunan planet-planet yang ada...nama urat-urat dan anggota dalam badan pun abanglong tahu... 

Selain daripada akademik, abanglong pandai juga mengaji...arwah mak acik cakap abanglong cepat tangkap... kalau menghafal surah pun kejap aje dah hafal...alhamdulillah terang hati abanglong kan... cuma nak bercakap-cakap dan berborak aje tak pandai... tapi dah besar dah masuk Universiti ni dah boleh berdebat dah..kadang-kadang kalau abanglong dah start membebel, kitorang lak yang tak larat nak dengar..heheh...



Baru ni acik jumpa balik guru kelas abanglong dari form 1 sampai form 3 masa hantar kakak orientasi haritu... cikgu tu cerita la pasal abanglong masa kat kelas dulu... kawan-kawannya panggil dia Kamus Bergerak...he he... syukur sangat-sangat abanglong dapat rakan sekelas yang memahami dan banyak membantu... diorang yang ajar abanglong cara berkawan... bagusnya diorang sebab tak pinggirkan abanglong... selalu ajak abanglong join aktiviti kat luar sama-sama... abanglong memang top kat sekolah dulu...semua pun kenal abanglong..cuma abanglong je tak kenal orang kalau bukan sekelas... sekarang ni pun kadang-kadang terjumpa kawan satu sekolah, kawan tu tegur, "Hai Mukminin.." Acik tanya la abanglong, awak kenal ke budak tu...abanglong cakap dia tak kenal tapi mungkin satu sekolah...sabar je la abanglong ni kan...  

Kalau ada anak-anak macam ni, dari kecik kita takleh biarkan...ibu bapa kena ambik peranan dan buat sesuatu.... pertama sekali kena bawak jumpa doktor... kalau dah disahkan anak kita ada sesuatu, kena rajin bawak pegi terapi... acik dulu memang tak bawak pegi terapi mana-mana sebab masa tu acik tak tahu nak bawak kat mana... acik cuma masukkan abanglong kat Tadika Montessori... kalau sekarang ni acik suka Tadika Smart Reader coz nampak banyak persamaan dengan British Montessori yang acik masukkan abanglong masa umur 3 tahun dulu... sekarang ni dah ada Kelab Anak Autistik kat FB...boleh tahu banyak info...

Kalau ada anak-anak macam ni kena banyak berlembut... kita sebagai ibubapa jangan suka marah-marah, tengking-tengking...kena peluk dia selalu untuk tunjukkan kasih sayang kita sebab anak-anak autistik ni selalunya takde perasaan.... jangan sesekali kita bezakan dia dengan adik beradik yang lain...  kena selalu bawak pegi taman ke atau tempat yang luas agar dia boleh bermain dan bebas berlari sepuasnya...jangan kongkong dia kat rumah aje...kesian dia... sebagai ibubapa juga kita kena wujudkan suasana harmoni kat dalam rumah...kalau rasa nak bergaduh dan bertekak suami isteri pun kalau boleh jangan tunjuk depan anak-anak dan bagi anak-anak dengar....cara kita didik dia masa kecik akan jadi penentu dia di masa hadapan...jangan cepat putus asa dan jangan berhenti berdoa...mudah-mudahan anak-anak kita yang macam ni boleh berubah, boleh hidup berdikari dan boleh bergaul dengan masyarakat, InshaaAllah...



Gelak sakan tengok lukisan 1st abanglong ni...masa ni umur abanglong 5 tahun...  ayahnya siap frame kan... ada pulak badannya macam Cheese..he he...


Yang ni lukisan abangngah...pun masa umur 5 tahun...ok la sikit..lukisan ni namanya waktu pagi, petang, siang dan malam :)


Kakak kata dia lukis gambar dia dan Dikya...apa ke telinga kakak macam teling kucing...kihkihkih... kepala Dikya lak botak macam telur...kakak kata masa tu Dikya baby takde rambut..hikhik... masa ni kakak umur 4 tahun... 



Last sekali lukisan Aliah..kira okey la ni sebab masa ni umur Aliah 3 tahun...


Boleh baca kisah abanglong dulu kat SINI



Ceria Selalu :)


Wassalam




16 comments:

  1. Ikatan kekeluargaan yg erat juga memainkan peranan dlm kejayaan ank2,betul tak Achik? Suka tengok Achik dgn ank2 wpun dlm blog,wpun x kenal. Yg lukisan tu semua comel2.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...harap anak2 kita semua berjaya dunia dan akhirat kan...TQ selalu singgah blog saya ni :)

      Delete
  2. Sebagai parents memang kena amek tahu apa sikap anak² dan tahu apa yang terbaik untuk anak².Alhamdulillah..berkat usaha akak n husband abang long dah berjaya dah pun menjadi macam orang lain.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bersyukur sangat2, Fiza...kalau tak dulu selalu risau dah besar nanti boleh survive ke tak dengan keadaan dia macam tu...mudah2an dipermudahkan oleh Allah sampai habis belajar dan dapat kerja yang bagus....

      Delete
  3. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. assalam
    cabaran kita sbgai ibubapa
    setiap anak lain prestasinya kan
    alhamdulillah anak2 sy masa kecik semua takada masalah
    nakal tu biasa la kan he hee cuma yg sulong masa zaman tadika ke sekolah rendah aktif lain macam jg dan selalu dpt sakit he hee
    sampai semua cikgu kenal dia yg selalu jatuh berdarah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju sangat2..anak2 saya pun tak suka kalau diri diorang dibanding2kan...heheh..kadang2 tu saya saja suka menyakat diorang nak bagi diorang lebih berusaha... nampak yang sulong tu macam aktif bersukan jugak kan... kalau abanglong ni tak aktif sukan...suka dok dalam bilik aje...

      Delete
  5. Rezeki akk la di anugerahkan ank kamus bergerak lg.hihii.da 20 thn,,sikit thn lg dpt menantu=) akk ni awet muda la,ank da 20thn,tp still nmpk muda remaja.apa rahsianya ye.hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atien...rahsianya awak kena kawen umur 19 tahun...kihkihkih...lawak je ye Atien... tahun ni kak ina dah 40...dah nampak tua dah sebenarnya...nampak dah kedut2 sana sini.. cuma dalam gambar aje boleh buat magik sikit :)

      Delete
  6. boleh jadikan panduan dari pengalaman kak ina cara didik anak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang baik boleh dijadikan panduan kan Asha :)

      Delete
  7. Tahniah Zz kerana awak berjaya mendidik b long sampai masuk U...bukan senangkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak dugaan dan rintangannya OKje...sayu kalau kenangkan balik... Alhamdulillah dan bersyukur sangat-sangat bila dah nampak perubahannya :)

      Delete
  8. Salam kak....lama x jenguk sini...masuk2...baca plk kisah abg long ni ha...baru sy tau...

    Mesti dlu susah juga kan akak nak tutup2 mulut org kan...skrng alhamdulillah.....yg penting sebenar usaha dari ibu bapa juga kan...

    Moga abg long berjaya cemerlang nnti ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Asyifa..sedih kalau ingat balik apa yang orang kata... tapi sekarang diorang malu sendiri bila tengok abanglong selalu cemerlang dalam exam... Mudah2an abanglong akan terus berjaya dan boleh berdikari :)

      Delete
  9. err tak ada pengalaman. nanti kalau dah ada anak hana godeh2 dekat sini cari info nie. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...