Saturday, 28 December 2013

CORAT CORET UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE




Assalamualaikum




Harini baru nak update citer kat Universal Studio Singapore... kitorang bertolak dari rumah hari Ahad lepas... bermalam kat KSL Hotel, Johor Baharu... best KSL Hotel ni tau...nanti acik cerita kat entri lain... 

Esoknya pukul 7.15 pagi dah ada van yang dah tunggu kitorang kat lobby hotel...acik booking tiket USS ni melalui Erwin Travel Agency...siap dengan van ambik kitorang kat hotel bawak ke ofis diorang kat Danga Bay...dari Danga Bay naik pulak bas pergi ke USS... 

Disebabkan haritu kitorang pergi tu dah nak Krismas, makanya jalan nak masuk ke Singapore tu jem teruk la jugak kan... pastu kena turun naik bas 2 kali masa kat Imigrisen Malaysia dan Singapore... nasib semua pakai kasut sport...so boleh bergerak pantas... 




Dari JB pukul 7.30 pagi...sampai kat USS ni pukul 10.30 pagi... 3 jam wei.. tak ke halnya idak la jauh sangat.... tapi jem punya pasal kan...


Lautan Manusia...



Memang ramai giler orang.. tapi ramai orang la best ek..happening sikit yek... happening la sangat sampai penat beratur..he he..



Mula-mula masuk sini dulu.. sini je pun yang acik masuk dengan diorang... permainan yang lain acik tak join pun...makcik ni lemah semangat dan darah gemuruh...heheh...acik tunggu lepak jalan sorang-sorang... diorang yang lain sakan la main sini sana...



Anak-anak la yang paling seronok...





Cantik bergambar kat lukisan ni kan..



Tengok show ala-ala penggambaran filem..ada letup-letup dan stuntman...



Best gak la tengok show ni... 






Suka diorang dapat pegi USS ye.. tak puas katanya...






Apapun seronok sangat dapat pegi ke USS ni...walaupun acik tak main apapun...he he... nasib acik dah banyak google info sebelum nak ke USS ni...contohnya sebelum pegi kena tukar duit kat Malaysia dulu... haritu tukar rate SGD2.60... kalau tukar kat USS rate dah jadi SGD3.60...jauh beza tu kannn... so kena siap-siap tukar duit kat sini dulu okey... 


Pastu tentang solat...surau kat USS ni kecik sangat-sangat... nak ambik wudhuk hanya 1 untuk orang perempuan, 1 untuk orang lelaki... tempat pun sempit... disebabkan kita ada kat situ dari pagi sampai senja, so boleh la kita Jamak dan Qasar solat Zuhur dan Asar kat situ...samada Jamak Takdim atau Jamak Takhir.. tapi macam acik yang takde nak main apa-apa, acik solat Zuhur dan Asar macam biasa... bila masuk waktu waktu Maghrib baru acik niat Jamak Takhir untuk sekalikan dengan Solat Isyak...sebabnya bas kitorang bertolak pukul 7.15 malam... dan jangan lupa bawak telekung sendiri..kat sana memang tak disediakan... 



Tentang makanan pulak kan, memang kena hati-hati...takleh nak beli sembarangan...  kalau kat luar foodcourt tu ada tulis HALAL, baru la kitorang berani nak masuk beli dan makan... banyaknya kat situ tempat makannya adalah tak halal... kitorang pun tak lapar sangat sebab dah bawak bekal siap-siap beli kat JB sehari sebelum tu... bawak roti bun, sandwich, keropok kerepek, air...semua ada okey...he he he... tapi untung juga pegi USS ni sebab ada bagi voucher makan...SGD10.00 untuk setiap seorang... so kitorang habiskan la jugak yang kat tempat Foodcourt Halal tu...


Selain voucher makan, ada gak dibagi voucher beli barang SGD5.00...tapi cuma boleh pakai bila kita beli barang harga lebih SGD30.00...baru boleh tolak voucher SGD5.00 tu... 

Dari USS pukul 7.30 malam...pukul 11.00 malam baru sampai hotel... tu pun nasib baik driver bas tu guna 2nd link untuk balik ke JB... cuma kena bayar tol dan jauh sikit nak sampai ke Danga Bay semula... memang perjalanan yang penat tapi pengalaman kan... merasa la anak-anak acik naik bas... tapi pasni rasa macam nak naik flight pulak kalau nak ke Singapore lain kali....he he..


Sekian :)



Wassalam