Wednesday, 18 December 2013

15 RAHSIA KEKAL SIHAT DAN MUDA :)




Assalamualaikum


Harini pegi gym, acik dan Noni berpeluh sakan...lencun habis...nampak sangat banyak lemak kitorang... kihkihkih... kan Noni kan...OK la dah sebulan lebih ni pegi gym, rasa makin cergas...tapi nak naik tangga sampai tingkat 3 gym tu tetap semputtttttttttt...adeiiiiiiii...semput sikit-sikit..kalau masa mula-mula dulu rasa nak putus nyawa...tu baru naik tangga 3 tingkat... kalau bertingkat-tingkat merangkak la gamaknye yek...he he..

Selalu kitorang pegi gym, anak-anak pompuan ikut sekali...anak2 lelaki Noni semua kat kampong... abangngah acik lak kadang tu takde pegi rumah kawan...macam harini tadi abangngah ada test nak dapatkan Lesen L kereta... jadinya angkut la semua heroin yang ada... tapi elok gak diorang pegi gym... ada la aktiviti diorang buat... kakak yang paling rancak bersenam... ada la diorang berehat daripada mengadap gajet aje kan...



Acik ni memang pembeli setia majalah RAPI...dulu, kini dan selamanya... banyak info.. tak terhad pada diet aje...  Meh la kita baca rahsia ni...kot la boleh kekal sihat dan awet muda yek... 

No. 1...Tangani stress... acik sekarang ni kalau boleh memang taknak stress...taknak fikir banyak benda yang menyesakkan kepala...  dan acik taknak stresskan husben jugak... kalau ada apa-apa masalah, kitorang cool dan banyak berdoa lebih-lebih kalau masalah kewangan...  banyakkan baca surah Al Waqiah lepas solat Isyak, berzikir lepas solat, Solat Dhuha...inshaaAllah akan ada rezeki untuk kita :)

2. Makanlah ikan panggang/rebus...ikan bakar tu memang suka makan..kalau ikan rebus tu selalu rebus untuk kucing aje...he he he... ish tapi kalau ikan masak singgang pun sedap gak kan...




3.  Minum kopi... seminggu sekali acik minum lepaskan ketagih...kalau dulu sebelum ambik Herbalife, acik memang kena minum kopi tiap2 hari..kalau tak, ngantuk aje, takleh nak buat kerja... sekarang dah OK..

4. Vitamin D...kadang2 ambik gak supplemen Omega 3... kalau rajin acik makan Vitamin E Shakelee.. tapi kadang tu malas makan...he he..

5.  Kombinasi Zaitun... memang kat rumah ada pakai minyak zaitun... selalu lumur kat ayam sebelum nak bakar, atau buat goreng sayur...

6.  Katakan Salam pada kawan-kawan... acik ni walau tak kerja, tapi sebab tiap2 hari pegi Kelab Herbalife tu, so dapat la jumpa kawan-kawan tiap2 hari... bila jumpa mesti peluk cium, gelak-gelak... hilang rasa stress kan...

7.  Luahkan perasaan... nasib ada blog boleh pot pet pot pet... kat FB dah sendu..he he..


8.  Jauhi dari sofa... ye la kan...acik ni nasib la sekarang ni rajin pegi gym..kalau tak, memang asik lepek kat sofa aje...lomah den...

9.  Berteman.. bersyukur ada Noni, kawan pegi sana sini...TQ Noni sudi kawan dengan saya :)


10. Gantikan putih pada coklat... acik memang suka makan roti gandum..dap dap...

11.  Lebihkan sayuran... sedapnya makan ulam-ulaman kan :)


12.  Senaman ketika berbelanja... kadang tu ada hikmah gak kalau kena parking jauh daripada pintu masuk pasaraya kan...kena la jalan jauh sikit... ada la peluang lemak tepu kita terbakor..he he..


13.  Nikmati teh hijau... dulu acik suka minum teh hijau.. tapi sejak minum Herbalife ni acik minum teh HL aje...

14.  Kira Gula dan Garam... dah tua-tua ni memang kena kawal dua benda ni kan...


15.  Tegak... acik ni memang dari dulu bongkok sabut... tapi sejak pegi gym buat weight training, dah tegak sikit kot...he he... 



Sekian :)


Wassalam