Friday, 29 November 2013

ROTI BUN MINI SOSEJ & CARA ULI ROTI GUNA TANGAN :)




Assalamualaikum


Harini tetiba lak rajin nak meroti lagi... kalau dah datang angin rajin tu kan, time sibuk pun boleh aje buat.. kalau time datang angin maleh, tengah dok lepek takde buat apa-apa pun tak teringin langsung nak buat apa-apa..he he..gituuuuuu...



Haritu dah buat roti bun simple, harini acik buat roti Mini Sosej lak...saja tukar-tukar ye dok... pun cara yang simple aje...next time acik tunjuk cara nak buat roti sosej macam-macam jenis okey...




Sebelum tu acik nak tunjuk cara nak uli doh roti tu bagi nampak lagi licin dan hasilnya lebih lembut dan gebu.. tapi ni cara uli guna tangan tau...kalau guna mixer lain caranya... Resepi dan cara nak campurkan bahan boleh tengok kat SINI




Terpaksala tunjuk tangan momok acik ni kan..he he.. basuh tangan bersih-bersih...bila dah campurkan semua bahan, alihkan doh ke dulang dan mulakan proses uli tangan...teknik uli tangan ni kena tarikkkkkkkkk... 



Lipattttttt...tarikkkkkkk lipattttttt...kiri kanan atas bawah...sampai doh tu dah tak melekat sangat kat dulang dan jari... sebelum tu tabur sikit tepung okey... 

Pastu biarkan doh kembang selama 30 minit macam dalam cara yang acik tunjukkan haritu.. 



Bila doh dah kembang, kita bulat-bulatkan doh..
Kalini acik timbang doh sebab nak cukupkan 20 biji roti bun mini sosej... doh ni acik timbang 25 gram..



Sebab nak kena gelek doh tu, so acik guna tutup periuk aje...



Yang ni roti ban mini sosej cara yang pertama... kita bedung kan sosej tu...heeeeeee...


Yang ni versi bedung :)



Cara yang kedua, kita kena gelek doh guna tangan dan jadikan panjang..pastu kita lilit sosej tu..



Versi liit..

Biarkan doh kembang selama 45minit hingga 1 jam...atau minit ke 45 korang boleh panaskan oven... untuk doh kembang lebih cantik sebaiknya doh  tu ditutup dengan plastik atau bekas yang boleh menutup kesemua doh.

Bakar pada suhu 180 suhu darjah celcius (ni mengikut oven acik) selama 15 - 20 minit atau hingga bahagian atas roti nampak keperangan.... atau pada minit ke 12 korang boleh bukak oven tengok...

Selepas roti dikeluarkan boleh sapukan dengan margerin menggunakan berus pastry untuk mendapatkan permukaan roti yang berkilat.



Bila dah bakar versi bedung..




Yang ni lilit...




Nanti cuba ye...anak-anak suka sangat ni :)


Nak tahu cara buat Roti Sosej Pintal boleh tengok kat SINI



Wassalam