Thursday, 3 October 2013

STEP BY STEP BUAT RED VELVET CAKE




Assalamualaikum


Erkkkkk kenyang sudah makan Sate Kajang Hj Samuri kat Kompleks PKNS...saja acik pilih makan kat situ untuk raikan besdei Azwa...alkisahnya nak bank in sekali duit abanglong kat BSN depan tu..kiranya sekali jalan la kan... abanglong tengah exam lagi ni...call abanglong tadi saja tanya dia.."Boleh jawab ke semua soalan?" Kompiden je abanglong jawab BOLEHHHHH... abanglong ni jujur dan lurus orangnya..kalau susah memang dia cakap susah...kalau dia kata boleh jawab tu maknanya okey la tu..harap dapat result yang cemerlang ye abanglong...biar bagi semangat kat adik-adik yang lain...Jumaat depan baru la abanglong balik cuti semester... gembiranya ibu bila semua anak-anak kat rumah nanti...boleh ibu masak sedap-sedap...kalau ibu rajin laaaaa...he he...

Berbalik pada cerita RVC yang acik buat malam semalam.... saja aje nak share kat blog.. pembaca blog acik ni ada juga dari kalangan kawan-kawan dan saudara mara acik... kalau diorang tanya nak buat kek Red Velvet macamana, senang la acik nak jawab.."Korang bukak blog zalinzalina ye..ada tunjuk cara-caranya kat situ.." Acik pun bukan pro sangat buat kek ni...kalau kuih tu ada la antara kuih yang memang acik pandai tapi kek ni kiranya baru nak merangkak... pernah la pegi attend kelas deko kek Wilton kat Kota Damansara dulu tapi sampai la ni tak reti-reti lagi nak buat kelopak bunga...adeiiiii...keras tangan sungguh... sekarang ni acik buat dan deko kek tengok kat Youtube aje...ada juga info-info dari blog kawan-kawan yang lain...

Tak semua pandai buat kek kannnn...kalau yang dah pandai tu jangan gelak lak tengok cara acik buat kek ni ye...acik belasah aje ikut suka..asal jadi..he he... asalnya nak tunjuk cara acik deko kek tu pagi tadi... tapi sebab masa dah suntuk, jadinya tak sempat la nak ambik gambar...takpe la kan...

Mula-mula buat adunan ikut resepi yang acik tunjukkan haritu kat SINI

Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 170 darjah celcius..(ni kalau ikut oven acik..)




Sediakan kertas minyak (Baking paper)...lukis bulatan acuan yang kita nak guna..pastu gunting...


Kali ni acik guna acuan 9 inci..haritu cuba acuan 8 inci tak cantik lak kejadian keknye...menggelembung kat tengah...kalau guna acuan 9 inci ni baru okey... acik griskan sekeliling acuan tu dengan margerin... ada orang guna kertas minyak letak kat sekeliling acuan tu tapi acik tak rajin la pulak nak buat camtu...


Bahagikan adunan sama rata...agak-agak aje...bakar selama 30 minit..


Nak tau kek tu dah masak ke tak, kita cucuk la dengan Cake Tester ni...kalau takde Cake Tester guna pencungkil gigi (yang belum diguna ye..hikhik..) pun boleh tapi kena berhati-hati takut ada serpihan yang tertinggal dalam kek masa kita cucuk kek tu...



Kalau takde melekit dan melekat apa-apa kat Cake Tester tu maknanya dah masak la tu..



Kalau rasa belum nak deko kek tu kita asingkan 2 bekas kek tu tadi..kalau kita lapiskan nanti melekat dan ada bahagian yang tertanggal pulak...kertas minyak tu jangan cabut lagi...



Letak pelapik kek atas Cake Stand...pastu sapu sikit krim kat pelapik tu..tujuannya untuk taknak bagi kek tu bergerak-gerak... ambik 1 kek terbalikkan atas pelapik tu... kiranya yang bahagian atas tu adalah yang bahagian bawah kek yang ada kertas minyak tu tadi...perlahan-lahan tanggalkan kertas minyak daripada kek...jadi la yang macam dalam gambar kat atas tu... kalau kek yang korang tu ada bukit kat tengah, kita kena potong bahagian yang membukit tu bagi sama rata...



Disebabkan kek Red Velvet ni lembut, susah sikit kalau nak sapu krim cheese frosting tu guna spatula..sebabnya nanti isi kek tu terikut sekali... so kita paipkan aje semua bahagian... pastu kita ambik lagi 1 kek dan ulang cara yang sama macam tadi... 

Nak deko kek ni tadi pun acik paipkan juga cream cheese frosting tu...bahagian tepi tu pun sama juga... bila cream cheese tu dah rata semua bahagian baru acik licinkan guna spatula... sambil pusing cake stand tu sambil tangan lagi satu licinkan semua bahagian... pasti baru deko cream cheese frosting yang acik dah kalerkan warna pink...acik pandai deko bentuk ros aje.. kiranya jadi la ni kan...



Memang seronok mendeko kek ni..perlukan kesabaran dan ketelitian..walaupun acik ni bukan jenis orang yang penyabar tapi sebab semangat nak tengok kek ni cantik, jadinya acik deko sopan santun la tadi..he he..  kalau korang nak buat jual kek, sebaiknya korang pegi belajar deko dan berguru dengan orang lebih pakar ye dok...kalau setakat suka-suka nak makan sendiri, boleh la ikut cara acik ni yek...


Selamat Mencuba :)

Nak tengok lebih banyak gambar boleh tengok kat SINI


Wassalam