Sunday, 20 October 2013

NASI AYAM BAKAR SIMPLE



Assalamualaikum


Seronok lak tengok anak-anak makan tengahari berselera sangat tadi...tak sia-sia la ibu masak Nasi Ayam Bakar ni kan...he he.. selalu kalau makan kat Chicken Rice Shop, Azwa dan Aliah mesti tak habis makan nasi sepinggan sorang... tapi harini memang diorang berdua makan licin... Aliah siap cakap kalau ibu masak apa pun semuanya sedap... nak bodek la tu suruh ibunya ni masak tiap-tiap hari... berani la kalau kata tak sedap... memang ibu merajuk taknak masak lagi..ihik...



Harini acik masak Nasi Ayam ada kelainan sikit... selalunya ayam tu digoreng... tapi harini acik perap dan bakar atas kuali leper kat dapur aje...kiranya ayam BBQ la ni kan... dapat idea pun sebab Acik Erna masakkan nasi ayam untuk anaknya ada jamuan BBQ kat sekolah.... TQ ye Acik Erna bagi idea bernas ni :)



Kalau masak ayam bakar ni tak sah kalau tak rentung kan OKje...he he he... yang rentung tu yang sedap... Ayam tu acik perap kan dengan sos tomato, sos cili, sos tiram, sos BBQ, lada hitam kisar dan sedikit garam... perap kejap 1/2 jam... pastu bakar atas kuali leper... 



Harini buat sup fishball..konon ala-ala kat chicken rice shop la ni..he he...  Sup tu simple aje... Masukkan fishball dalam periuk berisi air...pastu masukkan 2 ulas bawang putih yang dicincang halus, sedikit halia yang dititik, 1 kiub ayam dan sedikit garam... bila dah menggelegak je tutup api...taburkan bawang goreng dan daun sup daun bawang...siapppp.. sedap I tell you...hikhik..

Sambal Cili tu acik letak 6 biji cili merah, 2 biji cili padi,  5 ulas bawang putih, sedikit halia, acik blendkan pastu masukkan dalam periuk...pastu masukkan sedikit perahan limau kasturi atau cuka, sedikit sos tomato, sedikit gula dan garam secukup rasa..Masakkan semua bahan hingga menggelegak dan kuah jadi pekat sikit..

Kicap tu acik cuma tambahkan dengan sup fishball tu aje...


Nasi ni acik ambik resepi gabungan daripada blog Kak Azie Kitchen dan Dari Dapur Kak Jee... Acik tumiskan 2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus, sedikit halia yang dititik, 1 batang kayu manis dan sebiji bunga lawang, 1 batang serai, Sehelai daun pandan, 1 kiub ayam, garam secukup rasa...acik tumiskan dengan sedikit butter... bau dah naik baru acik masukkan beras yang dah dibasih bersih... goreng sekali beras tu pastu baru masukkan dalam rice cooker... tambah air ikut sukatan beras.... harum je bau masa nasi tu tengah masak...

Hasilnya memang Nasi Ayam ni sedap dan yang penting sekali anak-anak suka makan... Harini jimat duit sebab makan kat rumah aje...selalu kalau makan Nasi Ayam CRS mesti habis dekat RM110-00...  kalau masak sendiri memang jimat sangat la kan..tapi sesekali kena jugak makan kat luar... dalam seminggu harus sehari ada acara Jalan-Jalan Cari Makan...he he..


Wassalam