Friday, 18 October 2013

MINI PAVLOVA ... STEP BY STEP




Assalamualaikum



Fuhhhh akhirnya siap jugak Mini Pavlova yang acik janjikan malam tadi... Pavlova harini letak stoberi aje... maleh nak letak buah kiwi dan anggur...  dah lama tak buat sejak lepas open house haritu...nasib harini buat masih menjadi... suspen je tadi menunggu... kalau tak jadi pavlova ni tadi acik tunjuk gambar cekodok bilis aje la gamaknye..he he...

Resepi dan cara buat Pavlova ni acik ambik daripada blog IRMADILONDON... jenuh gak ler nak memahamkannye...baca satu persatu..takut ada yang tersilap...kang naya lak kalau tak jadi kan... korang kalau tak faham cara acik buat ni boleh tengok kat blog IRMA okey...



4 biji putih telur...acik asingkan guna benda ni... pecahkan sebiji terus masuk bekas mixer.. jangan sampai ada sikit pun kuning telur....kalau ada kuning telur tu memang tak jadi...so kena hati-hati... pastu bekas mixer ke yang besi putar tu ke semua kena kering...takleh ada air sikit pun...lap kering-kering dulu tau... 


Tengok tu takde sikit pun kuning telur kannnn... Putar kelajuan sederhana dulu...


Masukkan gula kastor 1 cawan atau 3/4 cawan...acik tadi guna 3/4 cawan... masukkan sikit-sikit... tukar pada kelajuan tinggi... putar dan terus putar...


Pastu masukkan 1/2 sudu kecik esen vanilla...putar lagi...




Putar sampai kental...bila diangkat besi putar tu adunan tu tak jatuh...kalau masih jatuh lagi tu maknanya tak kental lagi la tu...kena putar lagi...



Bila dah kental dan bertanduk, masukkan 1/2 sudu besar tepung jagung...


Masukkan 1 sudu kecik cuka makan... Pastu kacau gaul guna spatula aje...


Kacau camni...


Sediakan baking paper atas dulang pembakar... nak paipkan guna plastik ni pun boleh juga..kalau takde plastik ni guna sudu pun boleh aje...


Jarak-jarakkan sikit coz adunan ni mengembang...


Kalau nak terus paipkan masuk dalam kertas acuan ni pun boleh juga...ikut suka korang okey.. tapi acik prefer paipkan atas baking paper... 

Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit..ni kalau ikut oven acik...  Bakar adunan selama 40 - 50 minit atau hingga warna coklat keperangan... kena pastikan bahagian luar dah garing dan bahagian dalam dah masak... kadang tu luar dah garing tapi dalam tak masak pulak... ada pulak tu kadang dalam dah masak tapi luar masih tak garing... kalau masih tak garing korang tambahkan lagi masa... bila dah masak, kita biarkan mini pavlova ni di dalam oven yang dah dimatikan api selama 20 minit...pintu oven biar terbuka... kalau kita terus keluarkan kemungkinan pavlova kita akan mengecut... selepas 20 minit kita buka api oven semula dan boleh la bakar mini pavlova kalau ada lagi dulang lain yang belum dibakar...  maknanya, kalau kita nak bakar 2 dulang, lepas bakar 1 dulang, kita matikan oven sekejap..pastu kita buka api oven balik dan sambong bakar balik..harap faham okey...




Dah lepas bakar...legaaaaa dah jadi...


Pukul whipping cream hingga kental..pastu paipkan guna nozle bintang... whipping cream tu acik guna jenama RICH...lupa lak nak ambik gambar tadi... 


Dah siapkan paipkan semua...boleh dah letak buah apa yang korang suka... jangan letak buah dokong sudah...kehkehkeh...



Dah boleh susun kat pinggan tingkat-tingkat ni....



Kalau untuk jamuan sesuai kalau Mini Pavlova ni...senang orang nak makan... masa acik buat open house haritu, Mini Pavlova ni yang habis dulu... suka sangat orang makan Pavlova... acik tak berapa suka sangat sebenarnya..suka buat aje :)


Cuba korang try test buat pulak... inshaAllah jadi... kalau tak jadi first time tu takpe... practise makes perfect U know..amboiii cakap omputih lak..he he...

OKbye...penat sudah :)


Mini Pavlova yang acik buat masa open house raya lepas boleh tengok kat SINI



Wassalam