Thursday, 10 October 2013

MENU DIET...SUP SUUN :)




Assalamualaikum


Selalu jugak blog acik dapat keyword MENU DIET...sementara acik tengah jaga makan ni boleh la acik share kan menu yang acik sediakan untuk acik makan...kot la korang yang tengah berdiet sama dapat idea nak makan apa untuk lunch tengahari kan...



Harini acik masak Sup Suun campur sayur sawi, carrot dan udang... sebenarnya ni kita panggil tumis air kan...tapi panjang pulak nak sebut tumis air...so sebut Sup lagi senang kan..he he..sesuka hati je tukar nama..  
Tumiskan dulu bawang merah dan bawang putih yang dihiris...acik guna minyak zaitun untuk menumis..pastu masukkan udang...tak lama tu masukkan sayur sawi dan carrot tu..last baru acik masukkan suun yang acik dah rendam sekejap sebelum tu... jangan lupa letak garam secukup rasa... sedap gak ni kannnnnn.. nak diet pun kena makan sedap-sedap asal jangan terlalu berminyak dan berlemak sangat... 

Tapi kita sebagai mak ni kena gak sediakan menu biasa untuk keluarga... tu la dugaan dan cabaran untuk mak-mak yang berdiet..he he..selalunya kalau dah penat masak yang sedap mengancam mesti kita rasa nak makan ye dok... tapi acik minggu ni tak makan pun apa kari ayam, masak lemak daging dan nasi lemak semalam... acik lebihkan makan sayur yang acik tumiskan dengan sediit minyak zaitun... roti gandum 2 keping... 


Untuk orang-orang kat rumah ni harini acik masakkan ikan kembung goreng masak taucu... diorang suka makan ikan masak taucu ni...  so harini menunya bajet murah aje...lebih kurang RM15 boleh makan sampai malam... harini je jimat...esok-esokbelum tau lagi...he he he...


Selamat Menjamu Selera :)


Wassalam