Friday, 18 October 2013

MAKARONI WARNA WARNI



Assalamualaikum


Pagi ni sibuk sikit...kena pegi ambik reportcard abangngah kat sekolah...trial exam SPM haritu... guru kelas abangngah kata result baruni kira okey sangat dah..tapi tadi terserempak dengan cikgu BM yang dulu pernah ajar tuisyen BM kat abanglong kata BM abangngah tak berapa bagus sangat.... penat dah acik suruh abangngah pegi tuisyen BM kat rumah cikgu tu...tapi abangngah memang taknak taknak taknakkkk tuisyen... satu apa pun dia taknak tuisyen.... dah taknak takleh la nak paksa kan...pasrah aje la yek...

Pastu tadi guru kelas tu cerita, sebelum acik datang tadi ada sorang parent ni marahkan anak dia asik main game aje... boleh pulak kawan abangngah ni cakap kat mak dia, "Mama nak tau tak, tu budak yang selalu main game sampai pukul 2 pagi, tapi result dia bagus tau Mama.." Budak yang selalu main game tu abangngah la jugak kan... idak la acik ni nak bangga abangngah tu walau main game tapi dapat result bagus... tidak sesekali...lagi risau ada... tu la acik cakap abangngah, patutnya kena tunjuk contoh yang baik kat kawan-kawan yang lain...tapi entah la...dah itu cara abangngah belajar dan release tensen kat sekolah kot....acik pasrah lagi sekali...malas nak bebel banyak-banyak...



Balik je dari ambik Aliah tadi terus la masak makaroni ni...abanglong yang request nak makan makaroni dari semalam...abanglong memang tekak omputih...suka sangat makan pasta apa jenis pun... 


Makaroni kita ada banyak kaler...warna warni gitu...he he... letak carrot, capsicum hijau dan merah, kobis bunga... pastu letak sosej mushroom Ayamas.... lepas tumis sosej dan sayur, acik letak sos bolognese Kimball...pastu baru letak makaroni yang dah direbus sebelum tu... kalau nak tumis dengan cili blend pun boleh jugak kan... tumis tadi acik gunakan minyak zaitun... kalau guna minyak zaitun, api takleh besar sangat...sederhana aje okey...katanya nanti hilang zat...ye la tu kot...

Selamat dah masak untuk lunch...kejap lagi baru nak buat pavlova....wahhhhh harini menu omputih aje..heheh... See U later :)


Wassalam