Sunday, 22 September 2013

UDANG GORENG BUTTER SEDAP DAN RANGUP



Assalamualaikum

Hari Ahad hari bermalas-malasan ye dok.. tapi hari Ahad selalunya acik kena masak untuk lunch... acik jarang sediakan brekfes sebab diorang kat rumah ni suka makan roti canai atau roti bom...acik lak suka makan capati...

Harini husben beli udang kat pasar...20 ekor aje katanya... 2 ekor dah letak kat sayur campur goreng...makanya Udang Goreng Butter ni ada 18 ekor aje la gamaknye...heheh..macam belajar matematik la pulok..

Actually acik tak pernah masak Udang Goreng Butter ni... ni la first time... tu pun sebab anak-anak dan husben beria-beria suruh masak Udang Goreng Butter... entahnya acik tak berapa suka kalau makan kat kedai... acik suka udang goreng kunyit letak bawang besar dan cili padi ke sambal tumis udang letak petai ke, ohhhh lagi sedap... tapi sebab diorang dah nak sangat rasa Udang Goreng Butter ibunya masak, so acik pun cuba la yek...


Dah google-google banyak resepi, acik pilih nak cuba resepi yang ni...kalau resepi yang lain ada guna susu cair tapi sebab kat rumah takde susu cair, acik pilih la resepi yang simple dan takde guna susu cair... acik tengok kat Youtube resepi ni tadi..

Bila dah tengok kat youtube, baru la acik faham camne nak godek-godek telur tu jadi kirai-kirai camtu kan.. kalau tak, susah beno nak fahamnye..hikhik...



Lagi satu acik pilih resepi ni sebab guna putih dan kuning telur...yang kuning telur untuk buat kirai-kirai tu.. putih telur lak dicampur kat udang, pastu letak lada sulah dan garam...pastu buangkan lebihan putih telur tu tadi dan campurkan tepung jagung sikit... pastu kita goreng udang tu dalam minyak yang panas...


Bila dah goreng udang tu kita tapiskan minyak macam ni...

Minyak goreng udang tadi acik tinggalkan sikit aje dalam kuali pastu bila kuali dan betul-betul panas, acik masukkan margerin...sayang lak nak guna butter coz takut tak jadi...he he..so acik guna margerin pelangi aje..

Guna senduk kacau-kacau margerin dalam kuali sampai semua margerin cair...sambil tangan mengacau margerin dengan senduk, masukkan kuning telur yang dah dikocok...masa nak masukkan telur kena tuang tinggi sikit supaya kirai telur tu lagi halus katanya...

Kacau-kacau lagi dengan senduk pastu masukkan daun kari, cili yang dah dihiris dan bawang putih yang dicincang halus... kacau lagi...



Bila nampak telur tu dah garing, tuangkan semua bahan yang dimasak tadi ke atas udang... last sekali tabur sedikit gula pasir... acik tadi lupa lak nak letak... kena buat lagi sekali ni yek..he he..



Dah jadi... sedap juga... dah sendiri masak cakap la sedap ye dok..hikhik...  dulang pink ni yang beli semalam kat Kedai Barangan Jepun kat tingkat atas sekali Pavillion.. best masuk kedai tu sebab semua barang harga RM5-00... macam-macam barang dapur ada jual kat situ... yang paling best sebab banyak barang kaler pink... nanti nak beli barang kaler pink yang lain pulak... orang lain pegi Pavillion beli handbeg ribu-ribu tapi acik beli dulang harga 5 hengget aje...kehkehkeh...



Kalau nak cuba dan tengok cara buat Udang Goreng Butter ni boleh tengok Youtube kat SINI


Selamat Mencuba dan Selamat Berhujung Minggu...


Wassalam