Tuesday, 10 September 2013

STEP BY STEP DAN CARA MUDAH BUAT TART SHELL



Assalamualaikum


Lambat lak bersiaran harini...ingat nak buat tart shell ni pagi tadi...tapi sibuk sikit lak... sibuk mengepos dan menghantar SF Beauty kat customer...sebenarnya dah dua tiga harini acik tak berapa sihat...kepala pening2 lalat sebab P ni kan... so acik cakap dengan Ida Katering acik nak buat kuih yang senang-senang aje... asalnya harini kena buat Putri Ayu 300 biji tapi acik mintak tukar pada Kek Gula Hangus... senang sikit...bako aje dalam oven 12 loyang...

Seperti yang acik janjikan kat entri sebelum ni, harini acik nak tunjuk cara acik buat tart shell... acik belajar buat ni dari sifu acik Chef June... dah lama acik tak attend kelas dia...rindu lak...dulu kelas ni kat Subang Jaya...sekarang dah pindah dekat dengan rumah Chef June kat Putra Heights...



Mula-mula sekali kena sediakan tepung sikit dan botol Ajishio... Ajishio tu fungsinya bukannya nak letak lada hitam tu kat dalam tart ye...he he... haritu masa acik ajar Noni, Noni pelik apsal acik keluarkan botol Ajishio ni... Noni ingatkan kena bubuh kat dalam tart tu..  


Bulat-bulatkan doh..dalam anggaran 11 - 12 gm..


Leperkan doh..


Letakkan kat acuan..



Penutup Ajisjio tu kena letak tepung sikit...



Pastu kita tekan kat doh dalam acuan tu tadi... tekan sambil pusing sekeliling sampai doh naik ke atas.. Penutup ajishio ni sesuai untuk acuan tart ukuran 5cm...


Pastu kita cantikkan tepi acuan tu pakai tangan..


Dah siap semua baru kita cucuk dengan garfu.. pastu bakar dalam oven lebih kurang 25 minit pada suhu 180 darjah...ni kalau ikut oven acik la ye..

Untuk resepi boleh tengok kat SINI


Esok kita belajar cara nak buat fruit tart pulak ye.. ni nak sambong balik buat tart shell ni tak siap lagi...


Selamat Mencuba..


Wassalam