Wednesday, 25 September 2013

MENU DALAM PANTANG




Assalamualaikum


Pagi ni pakai slack rasa ketat lak...mungkin sebab malam tadi dok perabihkan goreng berlada ikan bilis...konon sebab kesian diorang makan tak habis, acik pun habiskan la sambil-sambil tengok TV... jenis badan plum macam acik ni memang cepat naik kalau makan malam...patutnya malam kena makan yang ringan-ringan aje..tapi kadang tu mana tahan tengok yang sedap-sedap terbentang depan mata kan... konon rasa sikit aje tapi bila dah rasa sikit eh sedap pulak..tak sedar sikit-sikit rupanya dah habis sepinggan..he he..

So pagi tadi pegi pasar beli ikan cencaru ingat nak bakar aje... kiranya menu dalam pantang la ni kan... teringat dulu masa dalam pantang, arwah mak taip-tiap hari sediakan ikan bakar cicah lada hitam...cicah kicap takleh...takut parut jadi hitam katanya...pastu makan sayur rebus atau tumis air...petang makan biskut kering cicah air milo o...dalam masa dalam pantang makan camtu aje pun boleh turun sampai 20kg tanpa eksesais apa-apa... ye la kan berat acik masa tu dekat 90kg...turun 20kg ada lagi 70kg...berat lagitu masa tu...

Tapi tadi masa kat pasar ada 2 orang tegur kata acik kurus...apaaaaaa!!! kurus???? ah pelik jugak diorang ni...dalam hati cakap alaaaa diorang yang puji ni mesti nak ambik hati acik...takpun mesti ada nak jual something suruh acik beli...kihkihkih... kat rumah ni ada sorang pengomen paling jujur...masa acik nak bersiap pakai baju, acik tanya la Aliah..."Ibu sekarang nampak gemuk kan?" Selamba aje Aliah cakap,"A ah, ibu dah gemuk balik, haritu dah OK," So acik percaya pada cakap Aliah... tu yang terus pegi pasar beli ikan nak bakar...kehkehkeh...




Bakar lumur garam aje...



Cicah dengan lada hitam tumbuk kasar letak kicap... power betul lada hitam ni..sambil menaip ni pun dok sendawa tak sudah...he he..




Tumis air sayur sawi campur kobis bunga dan carrot..


Acik masakkan juga menu lain untuk diorang kat rumah ni... Sotong Goreng Kunyit... kalau tak kang ibunya tak kurus anak lak yang kurus makan ikan bakar aje..hikhik..



Kejap lagi nak buat sesuatu dengan epal hijau dan lemon ni...kali ni misi nak selamatkan doh tart yang acik buat haritu tapi tak jadi nak buat fruit tart... dah jadi nanti acik update ye... 


Wassalam