Monday, 23 September 2013

MEE GORENG PRODUK MUSLIM



Assaamualaikum


Harini Aliah tak sekolah agama...Azwa yang dari pagi kena pegi sekolah agama sebab petangnya ada exam PSRA...pihak sekolah ada buat kelas tambahan sebelum nak exam...makan mandi semua kat sekolah...acik nak ambik tengahari pun Azwa kata tak payah...semua sekolah dah sediakan katanya...mudah-mudahan Azwa dapat menjawab semua soalan dengan tenang, InshaAllah...

Acik tanya Aliah tadi nak ibu masak mee sup ke mee goreng.. jemu dah asik makan nasi aje kan...so harini ingat nak masak mee aje... Aliah kata nak mee goreng... acik sebenarnya tak berapa suka makan mee kuning kat luar sebabnya kadang-kadang tu bau kapurnya kuat sangat... entah la sebab mee kuning yang diorang guna tu memang kuat bau kapur atau diorang tak basuh dulu mee kuning tu sebelum masak, memang acik takleh nak telan...



Kalau acik nak masak mee kuning, acik suka beli kat Pasar Seksyen 6, gerai sayur no. 2..kat situ ada banyak produk Muslim yang buat... mee kuning keluaran produk muslim ni kurang bau kapurnya tau.. warna kuningnya pun tak terlampau sangat...  Fish Ball dan Fish Cake pun ada... selalunya kalau produk muslim ni kurang guna bahan pengawet...so tak tahan lama... kalau beli kena cepat masak... elok la camtu kan... banyak bahan pengawet tak baik untuk kesihatan...eh cewah...


Siap sudah mee goreng...dapat dua bekas... selalu acik suka guna sayur sawi dan tauge... tapi harini guna sayur kobis aje.. alkisahnya haritu acik suruh husben beli kobis kat kedai...acik pesan beli sikit aje kobisnya tapi husben beli 1 biji kobis bulat besar...ambik ko..ha ha.. jadinya minggu ni menu sayurnya selang sehari kena masak kobis...haritu dah masak kobis goreng...harini mee goreng letak kobis... lusa kobis masak lemak putih pulak..kena selang seli gak kan..kot kalau masak kobis tiap-tiap kang orang kat rumah ni jemu pulak... kobis buat ulam sambal belacan pun sedap gak kannnnn...


Jumpa lagi..


Wassalam