Sunday, 29 September 2013

CARA BUAT RED VELVET CUPCAKE..STEP BY STEP (PART 1)



Assalamualaikum


Malam tadi buat RVC untuk kawan acik... esok dia nak ambik pagi...so malam dah kena siapkan...creame cheese frosting tu acik buat esok coz nak bagi fresh masa dia ambik pukul 10 pagi... Acik buat 4 adunan... kawan acik tu setuju nak ambik 128 RVC coz 1 adunan dapat 32 biji...so kalau nak lebih kena ganda ikut adunan tu... dapat la anak acik sebiji sorang nanti...saja takmo buat lebih banyak-banyak coz nanti acik yang sedap makan..he he..

Resepi Red Velvet acik suka resepi blog IRMADILONDON...ada detail macamana nak buat...senang la acik nak faham ye dok...tapi Cream Cheese Frosting tu acik ambik resepi dari blog HANAMEMORIES... ramai customer dan kawan-kawan yang cakap sedap bila dah cuba rasa cream cheese frosting yang ni... so korang pun boleh la cuba buat nanti yek...

Cara yang acik nak tunjukkan ni adalah cara yang acik selalu buat...terpulang pada korang samada nak ikut cara acik atau tidak okey...

Kena buat part 1 part 2 sebab entri ni panjang sangat...banyak gambarnya yek... lagipun sebab cream frosting tu buat esok... kita tengok macamana nak buat cupcake ni dulu...




250 gm tepung gandum 
1 sudu kecik baking powder
1/2 sudu kecik garam halus
2 sudu kecik serbuk koko

Kesemua bahan ni kena ayak..


Aliah sibuk nak tolong...nak tau sebab apa...


Tak sabar nak cuba apron hello kitty ni...he he..sabo je la yek...


acik suka ayak atas plastik coz nanti senang nak masukkan sikit demi sedikit kat dalam mixer..




Butter 113 gm di potong kecik
Gula kastor 300 gram


Acik tak gunakan Buttermilk...so acik guna pilihan ke 2... 

240 ml susu full cream
1 sudu kecil cuka makan
3 sudu kecik pewarna merah. (acik beli pewarna BRIGHT RED kat kedai BAGUS)

Kesemuanya dikacau sekali..



Resepi asal guna 2 biji telur A tapi acik guna 3 biji telur B
1 sudu kecik esen vanilla

 Cara-caranya...



Pukul butter dan gula kastor pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit


Masukkan telur 1 persatu..kemudian masukkan esen vanilla



Kacau bahagian tepi mangkuk guna spatula plastik


Berhenti sekejap...kaup balikkan adunan...


Masukkan tepung sedikit dulu...


Kemudian masukkan bancuhan susu tadi...kena ulang letak tepung dan susu berselang seli... dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga... 


Sediakan bancuhan cuka dan soda bikabonat

1 sudu kecik cuka makan


1 sudu kecik soda bikabonat dicampurkan ke dalam cuka tadi


Biar berdesir dan berbuih macam ni...kacau dengan sudu kecik..


Masukkan bancuhan cuka ke dalam mixer dan terus matikan..takyah lama-lama..


Kacau adunan dengan spatula supaya rata semuanya...

Susun bekas cupcake dalam dulang..

Tekun je makcik ni buat kerja..he he.. kalau boleh jangan susun rapat-rapat..jarakkan sikit..



Paip kan adunan... ada yang gunakan scoop ice cream untuk masukkan adunan dalam bekas cupcake..tapi acik suka guna cara yang ni...



Kalau guna bekas cupcake ni letak adunan separuh aje..kurang daripada separuh pun takpe.. ikut suka korang...

Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit..ni kalau ikut suhu oven yang acik guna ye...


Dah siap bakar... esok kita hias dengan cream cheese lak ye...



Sebahagian daripada yang dah siap bakar tadi..ada 3 bekas semuanya..

Untuk lebih detail resepi boleh tengok kat SINI


Sambong Part 2 nanti ye...
Resepi Cream Cheese Frosting boleh tengok kat SINI



Wassalam