Wednesday, 11 September 2013

RESEPI DAN CARA BUAT FRUIT TART



Assalamualaikum


Fuhhhh baru nak bernafas...semput makcik...  dah siap cuci semua bekas dan kemas dapur, baru la boleh bertenet dengan nyaman kan...

Malam tadi pukul 11.00 malam acik dah siap hantar Kek Gula Hangus 300 keping kat Ida Katering... pagi ni lak acik kena siapkan Fruit Tart dan Popia Sira Lada...

Sekali acik buat Fruit Tart, sekali la acik tunjukkan kat sini cara membuatnya yek... tapi resepi Fruit Tart acik ni lain sikit... krim untuk Fruit Tart ni dipanggil Diplomat Custard... acik suka guna resepi ni sebab caranya mudah bagi acik...




Tart shell bakar malam tadi... dah sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara... kalau nak nampak cantik kita sediakan paper cup saiz kecik ni sekali ye... 


Acik suka whipping cream jenama Rich ni...untuk 75 biji fruit tart kita guna 300ml whiping cream..



Pukul whipping cream ni sampai kental



40gm Instant custad ni dibancuh dengan 100ml air sejuk... pastu kita campurkan dalam whipping cream yang dah dipukul kental...Kacau rata guna spatula... 


Whiping cream tu tadi boleh kita paipkan dengan gunakan nozel bintang... tart shell kita dah alas dengan paper cup...



Paipkan whipping cream dulu...



Letak Anggur menyerong...



Nak cerita pasal stroberi ni .. stroberi ni takde jual sikit2...kena beli sepeket...sebab tu kalau sapa2 nak oder Fruit Tart dengan acik kena oder minimum 75 biji...  kalau tak jenuh lak nak perabihkan stroberi yang tak tahan lama dok dalam petiais...


Lepas letak anggur, letak stroberi pulak..



Last sekali baru letak kiwi... dah banyak kali buat fruit tart ni lama2 OK la sikit nampak susunan buah2 tu... nampak la sepesen je kan...masa mula2 buat dulu kelako aje...ikut suka tepek kat krim tu...he he... 

Camne OK tak acik ajar buat Fruit Tart ni... korang cuba la yek... orang yang dah makan cakap sedap tau resepi ni...rugi kalau tak cuba...dah pandai nanti leh buat jual kannnnnn...

Cara buat adunan Tart boleh tengok kat SINI
Cara buat Tart Shell boleh tengok kat SINI



Sebelum acik mula kerja hias fruit tart tu, acik buat popia ni dulu...dah siap acik simpan dalam petibeku... lepas siap fruit tart baru acik goreng popia ni... takleh goreng awal2...takut cepat lemau... dah dekat nak hantar baru goreng...



Leganya bila dah siap semuanya... alhamdulillah...



Wassalam