Wednesday, 25 September 2013

APPLE PIE SESEDAP MCD




Assalamualaikum


Amboiiii tajuk takmo kalah tu...konon sesedap Apple Pie Mcd..hikhik..Apple Pie Mcd pai nye di goreng... yang acik buat ni dibakar dalam oven... so tak sama la rasa kulitnya tu kan...tapi rasa fillingnya seakan-akan dah wei.. anak-anak semua cakap sedap....husben je cakap manis sikit...kira boleh la ni yek..


Actually resepi untuk kulit ni lain...tapi sebab acik nak habiskan doh tart dalam petiais, acik guna aje doh tu untuk buat apple pie ni... crunchy aje tepi-tepi sebab acik bakar lama bagi garing sikit... so korang boleh guna doh tartlet kat SINI  okey...memang sedap...


Selalu acik rajin buat guna mould yang comel2 sama macam fruit tart tu tapi kali ni sebab acik dah beli mould yang besar, nak test gak kan..beli tapi tak guna kang rugi pulok ye dok... 

Lepas gelek doh tu, kena terbalikkan doh tu ke bekas mould tu dengan plastik alas tu sekali... cabut pastik tu pastu tekan-tekan tepinya...




Doh yang lebih-lebih tu kita gunting bagi nampak cantik...


Letak inti epal...kalau taknak berkuah sangat camni, korang masak dan biar lama sikit bagi kering... acik suka yang camni... melelehhhh..



Pastu tutup guna cara yang sama... tepi tu kelimkan atau tekan dengan garpu pun boleh... pastu sapu dengan kuning telur...


Acik bakar tadi 30 minit pada suhu 180 darjah celcius..


Pada pandangan acik, memang leceh nak buat yang kecik2 tapi senang nak makan... kalau nak buat yang besar camni kena beli mould yang boleh bukak bawah acuannya tu...so senang sikit nak keluarkan pai ni... macam mould acik ni kena tunggu betul2 sejuk...tapi sebab anak dah tak tahan nak makan, so acik pun potong aje kat dalam acuan tu... 

Resepi filling apple pie boleh cuba resepi acik ni okey..

6 biji epal hijau...dibuang kulit dan dipotong dadu
100 gm gula pasir atau gula perang (atau manis ikut suka..)
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu besar butter
2 sudu besar perahan lemon
2 sudu besar tepung gandum

Cara2nya... epal hijau dan gula pasir dimasak dalam periuk... kacau dengan senduk... masukkan serbuk kayu manis...masukkan butter...pastu masukan perahan lemon... kacau hingga air yang keluar dari epal tu kering sikit... last sekali masukkan tepung gandum untuk memekatkan kuah... kepekatan dan kelikatan kuah tu ikut suka korang okey..


Selamat Mencuba...memang yummy :)



Wassalam